Nyheter

Trots att alla vet

När man är 15 är man odödlig. Världen ligger inför ens fötter.
Nyheter • Publicerad 26 november 2010

Det är naturligt att pröva gränser och upptäcka det nya. Att stoppa den första cigaretten i munnen är kittlande.

Som småbarnsmamma är tanken på det första blosset otroligt provocerande. Jag har ätit rätt under graviditeten, helammat under sex månader och är nu noga med vad jag stoppar i mina telningar. Mina lena älsklingar skulle väl aldrig medvetet kunna riskera sitt liv och hälsa i framtiden?

Ändå röker 43 procent av flickorna i andra årskursen på gymnasiet.

I Sverige röker nära en miljon – 13 procent – dagligen. I världen röker drygt en miljard människor, vilket motsvarar en tredjedel av den vuxna befolkningen.

Att röka är bland det absolut farligaste du kan göra. Vi vet att tobakens alla gifter förstör våra celler och ökar risken för obehagliga sjukdomar som stroke, cancer och kronisk obstruktiv lungsjukdom.

Tobaksrökningen tros orsaka omkring 3,5 miljoner människors död varje år runt om i världen. Det innebär 10 000 dödsfall per dag.

Rökare lever i genomsnitt tio år kortare än icke-rökare. Men den som slutar röka har chans att förlänga sitt liv – i snitt med åtta år.

Det är emellertid svårt att sluta röka eftersom nikotinet är mycket beroendeframkallande. Bara en av 20 lyckas fimpa på egen hand. Med professionell rökavvänjning är det däremot ungefär en tredjedel som lyckas vara rökfria i ett år. Samtalsbehandling i kombination med läkemedel är effektivt.

Ändå satsar inte vården på att behandla rökare i stor skala. Trots att rökningen årligen dödar cirka 6 600 människor i Sverige, skadar hundratusentals och kostar samhället minst 30 miljarder kronor per år – lika mycket som biståndet till fattiga länder – är rökningen ingen stor politisk fråga. Jämför med nollvisionen i trafiken!

Endast sex av 21 landsting har någon typ av målrelaterad ersättning för tobaksavvänjning, vilket innebär att läkarna inte uppmuntras att hjälpa sina patienter att inte insjukna i rökrelaterade sjukdomar längre fram. Det råder en kvartalsrapportsmentalitet där det gäller att hålla den egna årsbudgeten, istället för att i dag investera i färre lungcancerfall om trettio år.

I Region Skåne håller man först nu på att stimulera sjukvården att systematiskt ägna sig åt aktiv rökavvänjning. Det krävs mycket mer politisk vilja för att läkare och annan sjukvårdspersonal ska få tid och ersättning för att ägna sig åt att behandla cigarettmissbrukarna. Att få fler att sluta röka är den mest kostnadseffektiva åtgärden som finns för att rädda liv.

Som skattebetalare – och medmänniska – är det i högsta grad intressant att se till att färre behöver genomlida smärtsamma hjärtinfarkter och kostsamma cancerbehandlingar.

Och så hoppas jag innerligt att fler barn ska få ha sina föräldrar och mor- och farföräldrar kvar längre i livet. Friska och släta i hyn.

Sofia Nerbrand är fri skribent och ordförande i tankesmedjan Bertil Ohlininstitutet

Mattias Karlsson
Sofia Nerbrand
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.