Nyheter

Unga pirater på skattjakt

Turistchefen Anna Wild hinner knappt berätta att det finns en skatt gömd förrän ett barn ropar: "Jag har redan hittat den".
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2009
Foto: 
Leo Lareva från Äspö sprang jublande tillbaka till Köpmansmagasinet efter att ha hittat skatten. Systern Davilda Lareva och kompisarna Nicole Parfitt och Amy Parfitt från Lilla Beddinge följde efter.
Leo Lareva från Äspö sprang jublande tillbaka till Köpmansmagasinet efter att ha hittat skatten. Systern Davilda Lareva och kompisarna Nicole Parfitt och Amy Parfitt från Lilla Beddinge följde efter.Foto: 
Foto: 
Med kartorna i högsta hugg följde Emmy Bramell och Viktor Ahltin instruktionerna inför skattjakten.
Med kartorna i högsta hugg följde Emmy Bramell och Viktor Ahltin instruktionerna inför skattjakten.Foto: 
Syskonen Malte och Linnea Callsen gav sig ut på skattjakt i det högra gräset iklädd full piratmundering.
Syskonen Malte och Linnea Callsen gav sig ut på skattjakt i det högra gräset iklädd full piratmundering.Foto: 

SMYGEHAMN. Nej, särskilt välgömd var kanske inte sjörövarskatten som placerats bakom det gamla fortet öster om Köpmansmagasinet. Och så småningom hittade alla barnen dit, antingen genom att läsa den kluriga kartan själva, eller följa efter någon annan.

– Mamma, det är guldklimpar! ropar ett barn förtjust när hon från toppen av fortet ser de gula stenarna glimma i eftermiddagssolen.

Smuggel i Smyge, den årliga jakten på Kapten Rödskäggs skatt vid Köpmansmagasinet på Smygehuk, lockade på lördagen både små och stora att klä ut sig och bli pirater för en eftermiddag. Det var lappar för ögonen, svarta näsdukar på huvudena och målade ankare på kinderna. Malte Callsen, som kommit med systern Linnea, pappa Jens och mamma Annika hade till och med en stor plastkrok på ena handen.

– Barnen gillar Sjörövar-Mange och Katta Pirat mycket, och vi brukar passa på när de är i närheten, sa Annika Callsen när de fiskade efter glass i Köpmansmagasinets frysdisk efter skattjakten och väntade på att idolerna skulle framträda.

Kusinerna Emmy Bramell och Elias Elofsson hade tagit med sig kompisen Tuva och gick på skattjakt tillsammans. Emmy, Elias och Tuva visade stolt upp sina guldklimpar när de förevigades för familjealbumet.

– Barnen tycker det är spännande med skattjakt, sa Tuvas mamma Sofia Levin, som har sommarstuga i Beddingestrand.

Även om Kapten Rödskäggs skatt verkade vara i högsta grad verklig så var det främst spannmål som skeppades kring Köpmansmagasinet när det byggdes som exportlager i början av 1800-talet. Det sägs dock att magasinet också användes som ett lokalt smugglarnäste.

Andreas Mattsson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.