Annons
Nyheter

Tång proppar igen hamnen

Under den senaste tiden har det inte gått att gå ut och in med båt till hamnen i Smygehamn. Orsaken är inte vädret utan tång och sand som proppat igen inloppet.
Nyheter • Publicerad 9 februari 2011
1. Hamninloppet till Smyghamn är igenproppat av sand och tång. Muddringen kan starta på onsdagen om vädret tillåter.
1. Hamninloppet till Smyghamn är igenproppat av sand och tång. Muddringen kan starta på onsdagen om vädret tillåter.Foto: 
Foto: 
2. Bo Lindh, som driver Lindhs båtbyggeri vid hamnen, är luttrad efter alla projekt som ska göra upp med problemen i hamnen.
2. Bo Lindh, som driver Lindhs båtbyggeri vid hamnen, är luttrad efter alla projekt som ska göra upp med problemen i hamnen.Foto: 
3. I de inre delarna av hamnen har massor av sand samlats.
3. I de inre delarna av hamnen har massor av sand samlats.Foto: 

– Om vädret tillåter så ska muddringen börja på onsdagen, säger Jonas Hagman, logistikingenjör på tekniska förvaltningen i Trelleborg. Båten som ska göra det ligger i Malmö och väntar på att vinden ska mojna.

Det svåra vädret har gjort att man tvingats skjuta på muddringen några dagar. Men det var alldeles nyss som kommunen fick tillstånd att muddra länsstyrelsen.

Annons

Problemen att gå ut och in i Smygehamn har emellertid funnits en längre tid.

– Det har nog varit omöjligt att gå ut eller in i hamnen sedan i julas, berättar Bo Lindh, på Lindhs båtbyggeri invid hamnen i Smygehamn.

Bo Lindh berättar att det finns fiskare som hade garn ute när inloppet proppades igen och som inte kunnat hämta in dem under hela vintern.

– Det har ju varit ganska bister väder också, men några dagar hade man kunnat gå ut om inte inloppet varit igenproppat, säger han.

Samtidigt som själva inloppet proppats igen har den inre hamnen också fyllts upp av både tång och sand.

Vid en av bryggorna ligger det så mycket sand att bryggan lyfts upp i en båge och båtarna vid den bryggan ligger i själva verket på sand och inte i vattnet.

– Jag misstänker att sanden kommer in genom röret som man byggde för att pumpa in vatten i hamnen, eftersom sanden finns just där röret mynnar i det inre sydöstra hörnet av hamnen, säger Bo Lindh.

Problemen med tång i hamnen i Smygehamn är en ytterst långdragen historia. Försöken har varit många genom åren att komma till rätta med svårigheterna, men hittills har ansträngningarna varit närmast fruktlösa.

Efter den senaste satsningen, där man pumpar in friskt vatten genom ett rör till de inre delarna av hamnen för att syresätta den, såg det bättre ut under en tid. Men nu verkar det vara värre än någonsin.

– Så mycket sand i de inre delarna av hamnen har jag inte sett förut, säger Bo Lindh, som känner sig ganska luttrad efter alla år med planer och projekt.

Anna Thulin
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons