Nyheter

Svensson: ”Löjligt paragrafrytteri”

Alf Svensson häpnar över Trelleborgs kommuns fyrkantiga paragrafrytteri vad gäller strandskyddet.
– Man tror inte att det är sant, säger KD:s före detta partiledare, som sedan 1968 haft sommarhus i Smygehamn.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2011
Foto: Axel Öberg / SvD / SCANPIX

Strax innan jul kom tillsynsrapporten från Trelleborgs kommun hem till Alf och Sonja Svenson i Gränna, något som fick dem båda att häpna.

I rapporten står det att de olovligen placerat ut stolar, samt klippt gräset på sin tomtremsa, vilket strider mot strandskyddsreglerna. De uppmanas att åtgärda problemet, annars riskerar de böter eller till och med fängelse i upp till två år.

– Man kan tycka att kommunen borde ha bättre saker att syssla med än att reta upp de boende, säger Alf Svensson som tar beslutet med ro.

– Det här kommer inte att leda någon vart. Den kommun som skulle bötfälla mig för att jag vill sitta och dricka kaffe på min egen tomt finns inte i Sverige, säger han.

I brevet bifogades en bild som kommunen tagit under sommaren 2010. Bilden visar ett antal solstolar som stod uppställda på paret Svenssons tomt.

– Vid tillfället då bilden är tagen hade vi barn och barnbarn på besök och hade därför placerat ut stolar för att kunna sitta och fika vid stranden, berättar Alf Svensson.

Enligt kommunens rapport skulle stolarna inkräkta på strandskyddet och kunna uppfattas som privatiserande av ett område som innefattas av allemansrätten.

– I alla år vi har bott här har allemansrätten fungerat alldeles utmärkt. Vi har till och med haft folk som har tältat på tomten, säger Alf Svensson.

– Vad Trelleborgs kommun håller på med här är bara fyrkantigt paragrafrytteri. Om det är några problem kan de väl komma hit och prata om det, så kan de också få en kopp kaffe, avslutar han.

INTERNAL INTERNAL
Sanna Hjalmarsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.