Annons
Nyheter

Spelemännen har intagit Smygehamn

I förtälten till husbilarna eller rakt upp och ner på campingen. Förstämman till Smygestämman drog igång på fredagskvällen och musikerna spelade lite varstans.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2012
Göran Grundström, Arne Nilsson, Lennart Jendel och Gösta Burmapp passade på att spela tillsammans på campingen. "Vad vi ser fram emot mest? Solen och att träffa glada spelkompisar".
Göran Grundström, Arne Nilsson, Lennart Jendel och Gösta Burmapp passade på att spela tillsammans på campingen. "Vad vi ser fram emot mest? Solen och att träffa glada spelkompisar".Foto: Sanna Wahanta

- Redan i onsdags började campingen att fyllas på med spelemän, säger Ola Pärsson, ordförande i Söderslätts folkdanslag.

Han vågar inte gissa på hur många som kommer att besöka helgens Smygestämma, eftersom mycket hänger på vädret. Förra året kom det 4 000 besökare och han är nöjd om det kommer lika många i år.

Annons

I Magasinet har några spelemän tjuvstartat. Den öppna spellistan startar egentligen först senare på kvällen, men så länge tycks inte de spelsugna kunna hålla sig. Fastän förstämman just börjat är det redan en del folk på plats. I intilliggande Stallet är det lite glesare bland åhörarna, det är än så länge fler dragspelsspelare än publik.

På den intilliggande campingen har Norbert och Dorothea Stranner ställt sin husbil. De har rest genom Europa i sju veckor och är på väg hem till Österrike. Egentligen skulle de bara stanna en natt på campingen i Smygehamn, men när de hörde all musik runtomkring bestämde de sig för att stanna över hela helgen.

– Mycket av musiken som vi har hört här påminner oss om valsen hemma i Österrike, säger Norbert Stranner.

Några husbilar längre bort sitter fyra spelmän. För en av dem har det blivit många år på Smygestämman.

– Jag har varit här varje år sedan start 1985, säger Göran Grundström från Malmö.

Under åren tycker han att fiolerna har blivit färre och dragspelen fler. Och visst har han redan hunnit se en del bekanta ansikten.

Ossian Sandin
Sanna Wahanta
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons