Annons
Nyheter

Säsongen har inletts på udden

I helgen öppnade Köpmansmagasinet i Smygehuk för säsongen. Smygebygdens gille var först ut och fyllde huset med hantverkare och lottvinster under de två gillesdagarna. Men starten kunde ha varit bättre.
Nyheter • Publicerad 30 maj 2010
Agne Dahlkvist har åkt från Höör för att sälja sina hantverksprylar.
Agne Dahlkvist har åkt från Höör för att sälja sina hantverksprylar.Foto: 
Nina Göransson och Eva-Britt Collin ligger bakom marmeladen från Källstorp.
Nina Göransson och Eva-Britt Collin ligger bakom marmeladen från Källstorp.Foto: 
Det blev en regnig start på säsongen i Smygehuk. Det märktes också på antalet besökare vid gillesdagarna under söndagen.
Det blev en regnig start på säsongen i Smygehuk. Det märktes också på antalet besökare vid gillesdagarna under söndagen.Foto: 
Foto: 
Hans Knutsson och Kjell-Eric Persson från Beddingestrand visade upp sina traktorer.
Hans Knutsson och Kjell-Eric Persson från Beddingestrand visade upp sina traktorer.Foto: 

Smygehamn. På lördagen slapp utställarna regn men andra arrangemang, som trädgårdsmässan på Svaneholm, konkurrerade om besökarna. På söndagen kom regnet, och med det utebliven publik och saknade kunder.

– Vädret påverkar jättemycket, vi är inte vana vid att det är kallt i maj, säger Margareta Sjölin som sitter i styrelsen i Smygebygdens gille.

Annons

Gillesdagarna är viktiga för föreningen, som förutom att engagera utställare, ordnar egen sillavagn, loppis och lotteri. Intäkterna går till underhåll av gilleshuset och andra aktiviteter.

– Jag tror att det är gillesdagarna som gör att folk förstår vilka vi är och vad vi håller på med, säger Margareta Sjölin som ändå är nöjd med uppslutningen av folk.

Många hantverkare återkommer år efter år till evenemanget. Som Inga Lill Nilsson och Nils-Thore Nilsson från Everlöv.

– Vi har varit med här många gånger. Vi brukar också åka runt på olika skördedagar, säger Inga Lill Nilsson.

Egentligen tänkte hon stå utomhus och färga garn under söndagen men vädret satte stopp och hon fick bli kvar inomhus och fläta korgar istället.

– Jag lärde mig att göra korgar på en kurs för 18 år sedan, berättar Inga Lill.

Under de två dagarna blev det också agility, dansuppvisningar, körsång och utställning av veterantraktorer.

I samband med gillesdagarna inleddes sommarsäsongen i Köpmansmagasinet och LRF öppnade kaféet som de arrenderar hela sommaren.

Olof Broddesson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons