Annons
Nyheter

Renade alger ska bli grönt bränsle

Samhällsbyggnadsnämnden vill driva en biogasanläggning i reningsverket i Smygehamn fram till och med 2014, det beslutade nämnden på sitt senaste möte.
Nyheter • Publicerad 17 maj 2011
Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Alger, som samlas in från stränder och småbåtshamnar längs kusten, ska användas som råvara och gasen ska produceras i reningsverkets två rötkamrar som idag står tomma.

Men om gasproduktionen ska komma igång måste reningsverket rustas upp, inte minst för att rena algerna från tungmetaller. Investeringskostnaderna ligger på 5,2 miljoner kronor. Dessutom tillkommer driftskostnader på 1,8 miljoner per år.

Annons

Men enligt kommunens beräkningar kommer investeringen att löna sig, då värmen och elen som ska utvinnas från anläggningen värderas till 2,35 miljoner per år. Det går också att söka projektpengar från olika EU-fonder som kan täcka delar av investeringskostnaden.

Ärendet ska nu skickas vidare till kommunstyrelsen. Det avgörande beslutet fattas sedan av kommunfullmäktige.

Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons