Annons
Nyheter

Nytt miljötänk har alger i tanken

Östersjön är på väg att kvävas av övergödning och stränderna dränks av illaluktande tång. På onsdagen invigdes en biogasanläggning som har miljöproblemen som drivkraft.
Nyheter • Publicerad 31 augusti 2011
På onsdagen fick Smygehamn en ny pilotanläggning för att producera biogas av alger. Spillvattnet från anläggningen kommer att pumpas över i en tank där botten ska täckas med vass. Olika prover ska sedan tas på vassen, bland att för att spåra tungmetaller.
På onsdagen fick Smygehamn en ny pilotanläggning för att producera biogas av alger. Spillvattnet från anläggningen kommer att pumpas över i en tank där botten ska täckas med vass. Olika prover ska sedan tas på vassen, bland att för att spåra tungmetaller.Foto: Tomas Nyberg
Biogas bildas i rötkammaren där bakterier bryter ner algerna. Plastbitarna kallas fyllkroppar och skapat utrymmen som gynnar tillväxten av bakterier
Biogas bildas i rötkammaren där bakterier bryter ner algerna. Plastbitarna kallas fyllkroppar och skapat utrymmen som gynnar tillväxten av bakterierFoto: 
Pilotanläggningen i Smygehamn har rönt stort intresse. "Både kommunen och EU är med och finansierar", säger miljöinspektören Matilda Gradin.
Pilotanläggningen i Smygehamn har rönt stort intresse. "Både kommunen och EU är med och finansierar", säger miljöinspektören Matilda Gradin.Foto: 
Foto: 

Från högarna som täcks med vita platstäcken sprider sig en sur, rutten stank över reningsverket strax utanför Smygehamn.

Odören kommer från 25 kubikmeter alger. En slemmig massa som spolats upp på stränderna i närheten och som är ett tecken på att Östersjön lider allt mer av övergödning.

Annons

Nu blir en liten del av miljösynderna bas för biogasproduktionen i den nya anläggningen.

– Vi rensar stränder från alger men tidigare har länsstyrelsens regler gjort att vi varit tvungna att föra tillbaka dessa till havet. Nu har vi specialtillstånd och kan använda algerna till något bra, säger Matilda Gradin, miljöinspektör på Trelleborgs kommun.

Algerna blandas med halm och en bakterietillsats för att läggas på hög under plast.

Vattnet och algresterna som sedan rinner ut från högarna pumpas in i en rötkammare där gasen bildas. Överskottsvattnet skickas därefter ut på en vassbädd.

– Fast det kommer att dröja någon vecka innan det har bildats gas, säger Sven Norup som genom företaget Norups gård ansvarar för driften av anläggningen.

Det kommer dock inte att produceras några stora mängder gas i Smygehamn. Viktigaste målen är istället forskning och utveckling.

– Forskare ska undersöka vilka alger som är effektivast och hur mycket tungmetaller som finns kvar i restprodukterna, säger Sven Norup.

Finansieringen till anläggningen kommer dels från Trelleborgs kommun, dels från ett svenskt-polskt biogasprojekt som får stöd av EU. Och intresset för satsningen är stort.

– Ryska forskare har varit här och kollat hur mycket alger man kan ta från stränderna, säger miljöinspektören Ellinor Tjernström.

Men trots intresset är steget till en fullskalig anläggning långt.

– Biogasen är inte det billigaste bränslet. Däremot är det väldigt lönsamt om man ser till miljönyttan, säger Sven Norup.

Maria Sällberg
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons