Annons
Nyheter

Nytt hopp för Smygestämman

Kanske ändå. Efter att allt hopp syntes vara ut så höjs trots allt en stämma för en möjlig fortsättning av spelmansstämman i Smygehamn till sommaren.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2011
Ska det trots allt bli en spelmansstämma i Smygehamn i år. Nu höjs fanan av Ola Pärson i Söderslätts folkdanslag som kan ta på sig ansvaret för arrangemanget.
Ska det trots allt bli en spelmansstämma i Smygehamn i år. Nu höjs fanan av Ola Pärson i Söderslätts folkdanslag som kan ta på sig ansvaret för arrangemanget.Foto: 

– Jag är beredd att ta på mig rollen som projektledare, säger Ola Pärson i Söderslätts folkdanslag. Det är några andra som sagt att de också vill vara med och jobba för att det ska bli en stämma i år också, men alla frivilliga är välkomna att höra av sig till mig.

Ola Pärson ska i dagarna skriva ihop en ansökan till kulturnämnden för att få stöd med pengar för att kunna arrangera stämman i år.

Annons

– Men det brinner i knutarna. Om vi ska hinna gör alla arrangemang måste vi sätta igång nu, säger han.

Ola Pärson berättar att det verkar finnas ett intresse i kulturnämnden för att spelmansstämman i Smygehamn ska kunna genomföras även i år.

– Jag har tänkt att det skulle bli en mindre stämma, med en mindre scen på den ursprungliga platsen mellan boningshuset och parkeringen, säger han.

I sin ansökan ska Ola Pärson be om bidrag med 50 000 kronor till stämman, hälften så mycket som spelmansstämman fått de senaste åren.

– Det blir inga proffsmusiker utan det handlar om amatörer rakt över, säger han.

Ola Pärson beskriver en stämma med traditionell uppmarsch, med dansbana och många musiker.

– Buskspelarna ska lockas fram mer i ljuset, menar han.

Däremot säger han att han inte kommer att arrangera någon spelmansgudstjänst i Östra Torps kyrka i år.

– Men jag har hört att det finns de som vill göra det. Det får de sköta själva i så fall, säger han.

Det var när de gamla arrangörerna i Folkmusik på Söderslätt och Söderslätts folkdanslag av flera orsaker valde att hoppa av som det tycktes som om det inte skulle bli någon spelmansstämma i Smygehamn 2011.

Annons

Spelmmansstämman i Smygehamn har arrangerats i 25 år. I stort sett av samma personer hela tiden.

Nu håller alla folkmusikvännerna tummarna för att kommunen ska besluta att satsa pengarna som behövs och att Ola Pärson ska lyckas i sitt uppsåt att även i år arrangera en spelmansstämma i Smygehamn.

– För det går inte att ha uppehåll ett år och sedan tro att man kan komma tillbaka, menar han. Då lägger genast något annat arrangemang beslag på den helgen och sedan är det upptaget.

Anna Thulin
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons