Annons
Nyheter

Lugn gata offras för säker byaväg

Ett stort steg mot ökad trafiksäkerhet eller bara en flytt av trafikproblemen? Avstängningen av Östra Torps byaväg i Smygehamn retar upp många Smygebor.
Nyheter • Publicerad 24 september 2009
Foto: 
Många äldre använder Villavägen när de går och handlar på Konsum. Lisa Chakrah, som jobbar inom hemtjänsten, Lydia Nilsson och Carl-Erik Nilsson har nu fått en farligare väg till affären.
Många äldre använder Villavägen när de går och handlar på Konsum. Lisa Chakrah, som jobbar inom hemtjänsten, Lydia Nilsson och Carl-Erik Nilsson har nu fått en farligare väg till affären.Foto: 
Både varutransporter och personbilstrafik har ökat på den trånga Villavägen efter att Östra Torps byaväg stängts av.
Både varutransporter och personbilstrafik har ökat på den trånga Villavägen efter att Östra Torps byaväg stängts av.Foto: 
Anders Nilsson, Mats Skagerborg, Anders Ljungdahl och Bengt Jönsson tycker att trafiksäkerheten i området har försämrats efter åtgärderna.
Anders Nilsson, Mats Skagerborg, Anders Ljungdahl och Bengt Jönsson tycker att trafiksäkerheten i området har försämrats efter åtgärderna.Foto: 

SMYGEHAMN. Sedan vägen stängdes av norrifrån har trafiken istället ökat på andra vägar i området, särskilt Villavägen, menar boende. Dessutom är sikten i korsningarna betydligt sämre på Villavägen än vad den var på Östra Torps byaväg i korsningen med Stationsvägen, säger Mats Skagerborg som bor på Villavägen och själv kan vittna om minst ett par trafikolyckor i korsningarna.

– Här är det farligt hela tiden, men korsningen där uppe var byns bästa. Jag förstår inte hur de kan kalla det trafiksäkerhet, säger Mats Skagerborg och pekar upp mot korsningen Östra Torps byaväg - Stationsvägen.

Annons

Sedan stängningen i slutet av augusti har trafik norrifrån istället sökt sig ner mot Villavägen för att komma till idrottsplatsen, återvinningsstationen och Konsum. Och personer som kommer söderifrån och ska lämna material på återvinningen kör tillbaka längs Villavägen via den lilla Tvärvägen.

– Det har blivit som en rondell här, säger Anders Ljungdahl, som också bor på Villavägen.

Under den korta tid som TA besöker Villavägen kommer flera ekipage med varor till Konsum, och det blir stundtals riktigt trångt på vägen. Problemet förvärras enligt de boende av att många på Villavägen inte har egna garageuppfarter, utan måste parkera ute på vägen. Villavägen används också ofta av äldre och personal från Smygehemmet, när de promenerar till Konsum. Nu har deras väg blivit betydligt trafikfarligare än tidigare, påpekar de boende.

Bengt Jönsson, ordförande i Östra Torps Gif, är också orolig över trafikökningen på Villavägen och de skymda korsningarna. Han anser att beslutet att stänga Östra Torps byaväg är dåligt underbyggt och vill se en annan lösning. Han gillar dock inte tanken på att även stänga av Villavägen, som andra boende på vägen föreslår.

– Då blir det ytterligare en väg mindre till idrottsplatsen. Nej, man skulle ha gjort det rätt från början istället.

Johan Silfversten Bergman
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons