Annons
Nyheter

Lägre busspris för Smygebor

Ett månadskort blir 170 kronor billigare för den som busspendlar mellan Smygehamn och Trelleborg. Samtidigt kommer enkelbiljetter bli dyrare för resenärer mellan Alstad och Malmö. Det är en del av konsekvenserna av den nya zonindelningen för Skånetrafiken.
Nyheter • Publicerad 13 april 2012
Foto: 
Foto: 

I torsdags fattade regionstyrelsen beslut om den nya zonindelningen. Innan den kan bli verklighet ska även regionfullmäktige ta beslut i frågan.

– Anledningen till att vi gör detta är att priserna ska upplevas som rättvisa, säger regionrådet Mats Persson (FP).

Annons

Han är ordförande i kollektivtrafiknämnden och har suttit med i den grupp representerad av politiker från samtliga partier som under drygt ett år har arbetat med att ta fram en ny zonindelning. Inom Trelleborgs kommun kommer några zoner försvinna samtidigt som det tillkommer nya. De som får billigare resor är exempelvis Smygehamnsbor som pendlar mot Trelleborg och Malmö. Zongränsen flyttas från Böste till strax öster om Smygehamn vilket ger tre zoner till Trelleborg. Gränsen vid Gislövs by flyttas en bit norrut så att byn hamnar i samma zon som Trelleborgs stad.

Även zongränsen mellan Alstad och Anderslöv tas bort. Anledningen är att det ska kosta lika mycket att åka mellan Trelleborg och de båda orterna oavsett om man väljer buss 144 eller buss 165. Men en ny zongräns mellan Klörup och Slågarp gör att resor från Alstad mot Malmö blir en zon dyrare. Detta drabbar däremot inte dem som har månadskort eftersom fem och sex zoner har samma pris.

– Så blir det med en sådan här förändring. Det blir både vinnare och förlorare, säger Mats Persson (FP) som välkomnar synpunkter på den nya zonindelningen.

Anna Thulin
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons