Annons
Nyheter

"Kommunen agerar alldeles för mesigt"

Nu söker 3GIS nytt bygglov för telemasten som står bara 30 meter från snart 90-årige Gunnar Jönssons hus i Simremarken. Detta trots att regeringsrätten redan för två år sedan konstaterade att det var fel att ge bygglov för masten.
Nyheter • Publicerad 8 april 2011
Foto: Claes Nyberg

SIMREMARKEN. – Kommunen agerar alldeles för mesigt, menar Leif Jönsson, son till Gunnar Jönsson, som hjälpt sin gamle far att driva ärendet genom åren.

Leif Jönsson anser att kommunen borde ha sagt ifrån direkt efter att regeringsrätten sagt sitt och alla överklaganden var över.

Annons

– De borde ha sagt: när ska ni ta ned masten? helt enkelt.

Leif Jönsson berättar också att hans far haft stora bekymmer på grund av masten.

– Två tv-boxar och en tv-apparat har gått sönder hemma hos min far sedan masten kom upp.

Det är vid åskväder som det blir bekymmer för Gunnar Jönsson.

– Masten drar till sig blixtar, men all elektronik kring masten är åskskyddad. Det är inte elektroniken hos min far, säger Leif Jönsson.

Det var efter att Trelleborgs Allehanda uppmärksammat ärendet som stadsbyggnadskontoret i Trelleborg skickade ett brev till 3GIS för att höra hur bolaget tänkte agera.

Härom dagen kom svaret. Bolaget ansöker om ett nytt bygglov för samma mast, fortfarande bara 30 meter från Gunnar Jönssons hus.

3GIS skriver till kommunen att man inte kan komma in med en ansökan om bygglov för precis samma sak igen, och därför har man förändrat ansökan en aning, men har kvar masten på samma plats.

– Jag misstänkte att de skulle göra så här, säger Leif Jönsson. De vill väl dra ut på tiden ännu mer.

Rune Rosengren på stadsbyggnadskontoret i Trelleborg har tagit över frågan i detta skede.

Annons

– Vi vet ännu inte hur vi ska hantera ärendet nu, säger han om 3GIS nya bygglovsansökan.

3GIS menar att praxis när det gäller domstolarnas syn på mobilmaster nära bostadsbebyggelse har ändrats under 2010 och hänvisar till ett antal fall. Dessutom pekar 3GIS på att masten används av flera olika operatörer. Om masten måste tas ned kan det bli nödvändigt att bygga flera olika master i trakten som ersättning.

Trelleborgs Allehanda har sökt 3GIS för en kommentar, men inte lyckats.

Martin Strandberg
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons