Nyheter

Hon byter Trelleborg mot Oslo

Finns det inte jobb i hemstaden eller i angränsande kommuner får unga arbetssökande idag vara beredda att flytta på sig.
Nyheter • Publicerad 12 april 2011
21-åriga Emelie Roth tycker att det ska bli spännande att åka till  Norge för att arbeta.
21-åriga Emelie Roth tycker att det ska bli spännande att åka till  Norge för att arbeta.Foto: Claes Nyberg

En som är i färd med att göra just det är 21-åriga Emelie Roth från Trelleborg.

Hon nappade på ett erbjudande från arbetsförmedlingen i Trelleborg att åka med till en jobbmässa i Oslo i Norge. Resan bar frukt för Trelleborgstjejen. Efter att ha delat ut sitt CV till flera arbetsgivare fick hon tillslut jobb på en restaurang i staden. Idag bär det av till grannlandet och på fredag börjar hennes anställning.

– Det är skitsvårt att få jobb i Sverige så jag såg arbetsförmedlingens resa till Norge som en bra möjlighet, säger hon.

De norska arbetsgivarna är väldigt positivt inställda till svenskar. Restaurangen i Oslo erbjöd Emelie Roth heltidsarbete i fyra månader till att börja med. Hon har framför allt ett råd till ungdomar som befinner sig i en liknande situation som hon själv var i:

– Trots att företagen oftast är positiva så får man ju inget jobb om man inte visar sig, så att säga. Jag delade ut mina papper till säkert 50 olika arbetsgivare och låg på jättemycket. Många svenska ungdomar verkar tyvärr tro att jobben dyker upp av sig själva men så är det ju inte. Jobben serveras inte på ett fat så det gäller verkligen att man själv är aktiv, säger hon.

Under bussresan lärde Emelie Roth känna en annan tjej från Skåne som också fick jobb i Oslo. Sedan tidigare har hon även en kompis som bor i staden.

– Jag hoppas jag kan bo hos honom någon månad tills jag hittar något eget. Det är jättesvårt att hitta boende där jämfört med här.

En annan fördel med att arbeta i grannlandet är att lönerna är högre.

– Jag kommer att tjäna 140 norska kronor i timmen plus att de ger jättemycket dricks på stället så det känns väldigt bra.

Att flytta till ett annat land för att arbeta är inget som avskräcker 21-åringen från Trelleborg. Tvärtom.

– Det ska bli jättekul. Många tycker säkert att det är jobbigt att flytta från Sverige. Man har kanske inte tillgång till allt man har här men det bekommer mig inte. Jag tycker nog snarare det är kul att komma iväg och uppleva nya ställen.

Emelie Roth vet vad hon talar om eftersom hon gick på college i Los Angeles i USA. Idag går hennes resa vidare mot Norge och restaurangjobbet som börjar på fredag.

Martin Strandberg
Oskar Forsberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.