Annons
Nyheter

Första skruvarna är på plats

Ett flytande museum har börjat byggas i Smygehamn men kommer att sluta i Gislövs läge. En hundra år gammal sillabåt ska få en lillasyster.
Nyheter • Publicerad 9 november 2010
Far och son i Smygehamn, Bo och Björn Lindh, tycker det ska bli spännande att bygga en gammal båt. I vanliga fall har de fullt upp med renoveringar.Foto: 
Två mynt kommer att sitta fast inne i båten. Ett minnesmynt från kronprinsessan Viktoria och prins Daniels bröllop och en femöring från 1911.Foto: 
Minnesmyntet läggs på plats av Johannes Kaptein innan Björn Lindh skruvar fast köl och stäv.Foto: 

På en vind gjordes för flera år sedan ett fynd. En medlem i Sirmiones skeppslag hittade ritningar av en sillabåt som byggdes 1911. Detta var för bra för att låta vara. Skeppslaget började genast samla in pengar för att bygga en sillabåt efter ritningarna.

– Det har varit ett hårt arbete, berättar ordförande Johannes Kaptein.

Annons

Med bidrag från många håll, framförallt EU-medel, fick föreningen till slut in 1,3 miljoner kronor. På tisdag kunde bygget äntligen starta. Inför inbjudna till Lindhs båtvarv skruvar Bo och Björn Lindh ihop stäv och köl i aktern på sillabåten. Mellan köl och stäv klistras ett minnesmynt från Viktoria och Daniels bröllop in.

– Det är vanligt att det finns ett mynt i båtar som dessa. Det är en rolig tradition, berättar Hans-Göran Arlock från skeppslaget.

En femöring från 1911 kommer också att klistras in senare.

I juni nästa år ska båten vara klar. Exakt hundra år efter att den första sjösattes. Den nya båten ska bli ett flytande museum och ligga vid Gislövs läge.

– Jag är jätteglad över att få sätta igång med detta projekt. Vi gör inte nybyggen längre utan renoverar endast. Sist vi gjorde en ny båt var elva år sedan, berättar Bo Lindh.

Han tycker det är kul att båten kan byggas inom kommunen. Det är många båtvarv som lagts ner.

– Vi som är kvar har mycket att göra, säger han.

Han och hans son kommer att bygga själva skrovet.

– Vi på Sirmiones skeppslag kommer att fortsätta sen. Måla och inreda. Det ska bli kul, berättar Johannes Kaptein.

Anna Thulin
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons