Nyheter

Ett lopp för livet och mot hungern

Att samla in pengar i kampen mot hungern är mål nummer ett. Att ha trevligt på vägen dit är nummer två. I övrigt spelar placeringar en liten roll. I alla fall i Livsloppet.
Nyheter • Publicerad 2 april 2011
Loppet arrangerades av Källstorps församling och Beddingestrands byalag. Cirka 150 personer deltog.
Loppet arrangerades av Källstorps församling och Beddingestrands byalag. Cirka 150 personer deltog.Foto: 

Dimman ligger tät över Östra Torps idrottsplats. Klockan är strax före tio på lördagen och det närmar sig start i Livsloppet. Människor samlas i klungor för att sedan ge sig ut i loppet. Två av dem som ska ta sig den fem kilometer långa sträckan, från idrottsplatsen till Thurevallen i Beddingestrand, är Ingrid Nielsen och barnbarnet Frida Nielsen.

– Jag har faktiskt tränat en del och vunnit Kalvinloppet en gång och kommit tvåa en gång. Om jag springer en kilometer på sex minuter borde jag fixa det på en halvtimme, säger Frida Nielsen.

Ingrid Nielsen har en annan målsättning.

– Ja jag tar det betydligt lugnare än Frida. För min del blir att promenera och sen ta kaffe och våffla vid målet i Beddingestrand, säger Ingrid Nielsen.

Det målet delas också av Irene och Gert Ljung som är något av veteraner i Livsloppsammanhang.

– Är vi bara framme före klockan tolv så är vi nöjda. Vi bor här i trakten och då är det lite av en tradition att vara med i Livsloppet. Det brukar vara väldigt trevligt, säger Irene Ljung.

Livsloppet arrangeras av Källstorps församling och Beddingestrands byalag. Vid ett bord på Östra Torps idrottsplats står Helene Öhman, komminister i Källstorps församling. Hon tar emot anmälan och delar ut lotter till deltagarna.

– Vi blir nog runt 150 deltagare. Det är ungefär vad vi har räknat med inför loppet. Olika sponsorer har bidragit så att deltagarna kan vinna olika priser på sina lotter. Det är femte året som vi ordnar detta, säger Helene Öhman.

Livsloppet ingår Svenska kyrkans fastekampanj. Målet är att genom olika former av aktiviteter samla in pengar till projekt som ska bidra till att utrota hungern.

– Fastekampanjen pågår till och med 17 april över hela Sverige. Pengarna som samlas in går både till bistånd och till projekt som ska förbättra jordbruk i olika delar av världen. Det känns väldigt angeläget, säger Helene Öhman.

David Hylander
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.