Annons
Nyheter

En dag för mer skratt i världen

Kan man skratta trots att man inte är glad? "Om man kan cykla utan hjul inomhus så kan man skratta utan anledning för att det är nyttigt", säger Maud Skoog Brandin.
Nyheter • Publicerad 3 maj 2010
Skratta och imitera en elefant samtidigt är en av övningarna. Jonnie Silbersky och Inger Hansson släpper loss.
Skratta och imitera en elefant samtidigt är en av övningarna. Jonnie Silbersky och Inger Hansson släpper loss.Foto: 
Skratt smittar. Därför är det bättre att skratta tillsammans.
Skratt smittar. Därför är det bättre att skratta tillsammans.Foto: 
Foto: 
En yogaövning piggar också upp. Gunilla Silbersky sträcker på sig.
En yogaövning piggar också upp. Gunilla Silbersky sträcker på sig.Foto: 

Hon är ordförande i International laughter club Sweden, som på söndagen firade världsskrattdagen för tionde gången. Men det var första gången i Smygehuk.

– Vi har ett pärlband av skratt härifrån till Pajala. Och så har vi skrattklubbar från Höganäs i väster till Stockholm i öster, som alla skrattar samtidigt. På så sätt håller vi Sverige i ett skrattgrepp, förklarar Maud Skoog Brandin just innan hon blir uppringd av Sveriges Radio P 4 för att skratta i direktsänd radio.

Annons

Årets skrattövning börjar exakt klockan 14. Maud Skoog Brandin och de nio andra som kommit för att skratta börjar med att värma upp med taktfasta "Ho-ho, ha-ha-ha", samtidigt som de klappar i händerna. Och när klockan väl slagit 14 blir det en kaskad av skratt som ekar mellan väggarna på fyren och vandrarhemmet.

De kommande 20 minuterna får besökarna prova på olika former av skrattgympa. De tar varandra i hand och skrattar, de hoppar och skrattar, de kastar osynliga skrattbollar till varandra, de skrattar och härmar en elefant, de skrattar pratandes i osynliga mobiltelefoner, de skrattar som Baloo i Djungelboken och skrattar samtidigt som de går som en pingvin.

Maud Skoog Brandin har ett tydligt budskap till besökarna. Skratta mera, de är nyttigt. Och gör det utan att tvunget ha någon anledning till det.

– Man kan inte vara säker på att man alltid har någon bredvid sig som förgyller ens dag med en vits, säger Maud Skoog Brandin.

Efter övningarna fick alla besökarna en applåd och blev titulerade skratterister. Göran Welén är en av de nyblivna skratteristerna.

– Jag känner mig lite upprymd. Det är alltid bra att skratta, för både hälsa och själ. Så det blir nog lite mer skratt hemma framöver.

Världsskrattdagen i Smygehuk avslutades med cider och dikter av Maud Skoog Brandins syster, Madeleine Brandin.

Martin Strandberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons