Annons
Nyheter

Avhopp hotar Smygestämman

Efter att fyra medlemmar i programkommittén för Smyge spelmansstämma meddelat att de efter 25 år inte längre orkar jobba vidare är stämman hotad.
Nyheter • Publicerad 27 oktober 2010
Tonar ut? Spelmansstämman i Smygehamn är hotad efter att fyra i programkommittén meddelat att de inte längre orkar jobba vidare efter 25 år.
Tonar ut? Spelmansstämman i Smygehamn är hotad efter att fyra i programkommittén meddelat att de inte längre orkar jobba vidare efter 25 år.Foto: 
Spelmansstämma i Smygehamn. Carl Larsson med munspel.
Spelmansstämma i Smygehamn. Carl Larsson med munspel.Foto: 
Foto: 

– Jag tror inte att de från Söderslätts folkdanslag som är med i kommittén kan driva stämman vidare på egen hand, säger Folke Jönsson, som tillsammans med Lasse Lorentzon, Karin Persson och Pia Herrström från Föreningen Folkmusik på Söderslätt sagt ifrån att de inte längre orkar driva stämman vidare.

Kulturnämnden i Trelleborg diskuterade frågan på sitt sammanträde i tisdags.

Annons

– Kulturförvaltningen fick i år 100 000 kronor för att vara med och hjälpa till med organisationen av stämman, säger Jörgen Flink, kulturchef i Trelleborgs kommun. Men det innebär bara att vi kunde ge administrativt stöd.

Folke Jönsson menar att det troligen kommer att behövas professionell hjälp att arrangera spelmansstämman om den ska bli av nästa år.

– Det finns folkmusiker som har vana att arrangera stämmor professionellt, säger han. Sedan beror det på om kommunen är villig att satsa pengar så att stämman kan leva vidare.

Jörgen Flink menar också att om kommunen ska kunna se till att stämman drivs vidare är det nödvändigt att ta in proffs.

– Vi på kulturförvaltningen har ingen chans att själva driva stämman vidare: det finns inga resurser till det, säger Jörgen Flink. I så fall måste vi få pengar till att ta in en arrangör.

Smyge spelmansstämma har under de 25 år som stämman funnits vuxit till en av de största. Antalet spelmän har vuxit till uppemot 400 och besökarna kan räknas i tusental.

– Stämman är viktig både för kulturlivet och för turismen i Smygehamn och i kommunen, menar Jörgen Flink.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons