Annons
Nyheter

Trappstegen lika stora mellan serierna

Allsvenskan, superettan, divsion ett, två, tre, fyra, fem, sex och sju – ja, så ser ju den svenska fotbollen oftast ut i serieform.
Nyheter • Publicerad 10 juni 2009
Foto: 

I Göteborg, Örebro och i Västmanland finns även division åtta och snacka om läckra namn och i åttan spelar där bland flera andra lag; Europa, Kurdistan och Zinkgruvan!

Skillnaden mellan allsvenskan och superettan är inte längre milsvid och när man såg genrepet mellan TFF och Ängelholm i våras – ja, då var inte skillnaden stor och man stod länge och imponerades av det spel som gästande ÄFF då bjöd på. I dag ligger ändå Ängelholm en bra bit ned i superettantabellen och TFF ju topp-fem i allsvenskan. I slutändan är säkert inte heller de fem-sex sämst placerade lagen i allsvenskan mycket bättre än samma antal lag i toppen av superettan.

Annons

Under superettan finns ju division ett och den har blivit en något anonym serie och inte heller den imponerar väl och hur bra är väl heller egentligen Motala, Sleipner eller Sylvia som ändå ligger i topp i den södra ettan? Ettan brottas också med urdåliga publiksiffror eller till och med långt under Pelisters och vissa till och med i höjd med siffrorna på Gylle stadion. Västra Frölunda–Sleipner drog till exempel 233 åskådare och det kan inte vara många fler än samlingen senast på stadion. En samling som förresten gick i gult och blått!

Sett till publiksnitt och avståndet i mil räknat måste division ett vara en ren katastrof för de inblandade lagen och den norra ettan är dessutom långt, långt dyrare än den södra.

I division två finns Höllvikens Gif och börjar vi med publiken även där – ja, då är åskådarna oftast långt färre på Höllvikens IP, jämfört med flera av våra övriga småklubbsarenor och siffran brukar ligga kring 200 där. Klassen på tvåan då? Ja, likadant där – botten i ettan är nog ungefär som toppen i tvåan och mönstret sprider sig nedåt och ta Nike och Nybro som bottenlag i tvåan. Sannolikt hade de två lagen enkelt legat i topp i division tre, eller...?

Jo, så är det nog men samtidigt skiljer sig mönstret i division tre och det är kanske just här som steget nedåt blir som allra störst. Det verkar ju också stämma i Pelisters fall – man värvade spelare som klara förstärkningar inför seriestarten men man har stora problem som jumbo i tabellen. Framför allt har Pelister stora problem i försvarsspelet och inte minst vid fasta situationer. I derbyt mot FC Trelleborg kom tre baklängesmål på just fasta situationer och så ett på en onödig straff...

– Man har väl tyvärr värvat lite fel spelare och bara satsat framåt. Man skulle behövt några resliga spelare i försvaret, menar Nerim Suman.

Nerim har tidigare själv spelat med Pelister men har nu bytt till Behar och han analyserade Pelisters värvningar vid fruktståndet på Ica.

Skillnaden mellan serierna är i stort ganska jämn mellan allsvenskan och ned till och med division tre men mellan trean och fyran sker en hel del och att Pelister ska etablera sig i division tre är nog att hoppas alldeles för mycket av supportrarna.

Ser man sedan till division fyra och nedåt – ja, då stämmer nog grundresonemanget ovan ganska bra igen. Åtminstone mellan division fyra, fem och sex och det är väl först i sjuan som det haltar lite igen och det är oftast svårt för ett division sjulag att etablera sig direkt i division sex. Behar av i dag är ett undantag och ett undantag som mycket väl kan gå upp i femman inför nästa säsong. Samtidigt är det en satsning på starka nyförvärv som gör att Behar ”går” så bra.

Sigge Hansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons