Annons
Skurup

Rånarna inför rätta på måndag

50 000 kronor i kontanter och 20 limpor cigaretter var rånarnas byte vid det brutala rånet mot spelbutiken Gåsaboden. På måndag hålls rättegången mot två män, 30 och 32 år gamla, för grovt rån. Samtidigt åtalas ytterligare två män för skyddande av brottsling.
Skurup • Publicerad 10 maj 2010
Johan Ohlsson på Gåsaboden rånades i mars.
Johan Ohlsson på Gåsaboden rånades i mars.Foto: 

I går lämnades stämningsansökan mot de fyra männen in på Ystads tingsrätt.

Enligt åklagare Peter Franke har de båda rånarna visat synnerlig råhet vid det väpnade rån då de hotade ägaren Johan Ohlsson med en pistol och bakband honom samt tejpade för hans mun och ögon med isoleringstejp.

Annons

Brottet är enligt åklagaren att betrakta som grovt då rånarna på ett hänsynslöst sätt utnyttjat Johan Ohlssons skyddslöshet samt det faktum att han vid tillfället var ensam i butiken.

– Det förefaller vara ett illa planerat rån, säger 30-åringens försvarare Sven-Erik Lindgren, som på måndagen ännu inte tagit del av förundersökningsprotokollet.

– Åtalet kommer på posten i morgon (läs: i dag). Men min klient har ju erkänt så nu handlar det mest om att försöka påverka tingsrätten vad gäller valet av påföljd. Jag kan tänka mig att straffet blir tämligen långvarigt.

"Mår bättre"

Vittnesuppgifter om en vit Volvo av herrgårdsmodell som setts köra i hög hastighet från Skivarp under rånkvällen gjorde att polisen snabbt kom gärningsmännen på spåren.

Den nu misstänkte 32-åringen anhölls dagarna efter rånet och har sedan dess suttit häktad. 30-åringen har under utredningens gång anhållits och sedan släppts.

Men nya vittnesuppgifter gjorde att han för en månad sedan på nytt anhölls och häktades. I likhet med 32-åringen har 30-åringen erkänt sig skyldig till rånet under den tid han varit frihetsberövad.

– Han orkade nog inte mer, säger 30-åringens advokat Svein-Erik Lindgren.

– Han har mått bättre sedan han väl erkände.

Under den tid som förflutit efter rånet den 13 mars har ett flertal personer varit aktuella i polisens utredning. Ytterligare två män har anhållits men sedan släppts.

Annons

– Det är vanligt utredningsarbete som har gjort att de inte längre är misstänkta för rånet. Bland annat kontroll av deras egna uppgifter, säger polisens utredare Mårten Wetterberg.

De två personer som nu åtalas för skyddande av brottsling har båda erkänt att de på olika sätt hjälpt till att skydda rånarnas identitet samt varit behjälpliga med att undanröja bevis. Båda är hemmahörande i Skurups kommun.

En av dem, en 25-åring, har under rånkvällen kört den 32-årige rånaren i sin bil till Kastrup för att denne skulle kunna fly ur landet och senare försett honom med pengar.

Slängde stöldgodset

Den andre, en 42-åring, ska i direkt anslutning till rånet ha tagit emot Gåsabodens lördagskassa på 50 000 kronorna och eventuellt också de stulna cigaretterna i sin bostad i Skurup, stoppat ned bytet i en plastsäck och gömt denna i sin källare.

Samma dag eller under de nästföljande dygnen har 42-åringen försökt göra sig av med stöldgodset genom att enligt egen utsago slänga det i en container på en återvinningsstation.

Leksakspistol

Men några pengar har inte återfunnits. Inte heller har den pistol som användes vid rånet, enligt den anklagade 32-åringen en leksakspistol, kunnat visas upp.

– Vad jag vet har den inte kommit till rätta, säger advokat Svein-Erik Lindgren.

Rättegång äger rum i Ystads tingsrätt på måndag den 17 maj.

Lena Stadler
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons