Nyheter

Tom Paxton: Comedians & Angels

Tom Paxton var en av de mest politiska amerikanska folk- och protestsångarna i början av 60-talet (tillsammans med Bob Dylan och Phil Ochs).
Nyheter • Publicerad 29 april 2008

Folksång. Fast det jag fastnade för - oavsett om han sjöng en politisk sång som What Did You Learn In School Todayeller kärlekssånger som The Last Thing On My Mindoch I Give You My Morning(den sistnämnda försvenskad av Fred Åkerström till Jag ger dig min morgon) - var Paxtons löjligt enkla, underbart vackra och sentimentala, ja, banala melodier. Gitarrackorden liksom bara föll på plats, helt naturligt och självklart.

Tom Paxton, 71 i år, diktar och sjunger fortfarande. Nya albumet Comedians & Angels är fullt med lika vackra och sentimentala sånger som förr. Nu handlar de flesta - som The First Song Is For You- om kärleken till hustrun, han sjunger en sång om/till döttrarna, Jennifer And Kate, och What A Friend You Arebör väl vara religiös? Politiken finns kvar i fredssången How Beautiful Upon The Mountainoch i titelsången förmedlas minnet av 60-talet, folksången och politiken.

Jo, jag vet att somliga har svårt för Paxtons lite mässande röst. Men i mina öron kan inte amerikansk sångpoesi och folksång bli vackrare än så här.

Bengt Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.