Annons
Nyheter

Tinariwen: Aman Iman

Nyheter • Publicerad 14 februari 2007

Justin Adams, som annars brukar spela gitarr med Robert Plant, har producerat det nya albumet med tuareg-gruppen Tinariwen från Mali. Han verkar ha jobbat ungefär som Rick Rubin (fast lite mer försiktigt), alltså renodlat och poängterat. Allt finns kvar: både elgitarrerna och den akustiska gitarren, den mörkare, manliga sången och den ljusare kvinnokören, den tuffa, tunga ökenfunken och de mer diffusa, smått spöklika sångerna. Vad Justin Adams gjort är att ge varje låt och spår sin egen karaktär.

Allra bäst - ursäkta - funkar det i de funkiga, bluesiga och rockiga låtarna. Elgitarrerna ligger långt fram med både larmigt och klart ljud, sångrösterna får liksom pressa sej fram och uppåt genom ljudbilden. När Tinariwen rockar på nya albumet - då rockar de mer än vad Chuck Berry någonsin gjorde.

Annons

Kanske att lite av charmen från tidigare inspelningar har försvunnit, men musiken är desto proffsigare och tätare. Nej, jag har inte riktigt bestämt mej ännu - men Aman Imankan vara de musicerande nomaderna Tinariwens allra bästa album. Vilket säger mycket!

Bengt Eriksson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons