Annons
Nyheter

Sveriges främste jazztrumpetare

Nyheter • Publicerad 16 december 2004

Jazzhhhh

Rolf Ericson:Miles Away, l950-1952

Annons

Framlidne Rolf Ericson, som gick ur tiden 1997, var Sveriges främste jazztrumpetare under slutet av l940-och 50-talet. Hans ettriga trumpetspel stod inte långt efter de amerikanska förebilderna, och snart nog lämnade han Sverige 1947 för att söka sin lycka i USA. Där firade hans trumpetspel triumfer hos storbandsledare som Charlie Spivak, Charlie Barnet, Benny Goodman och Woody Herman.

Här möter vi Roffe under hans unga skapande år runt början av 50-talet på "stenkakor" för en lång rad ofta bortgångna skivbolag,och han återkom i flera All Star-grupperingar. Här är det dåtida blå-gula jazzeliten som möter upp, som bland andra Arne Domnérus, alt, Carl-Henrik Norin, tenor, Lars Gullin, baryton och Åke Persson, trombon.

Men kanske viktigast ändå är framlidne och alltför underskattade arrangören Göstas Theselius, som svarat för huvuddelen av skivans"scenografi" vilket inspirerar Roffe till stordåd, i en skaparkraft vi på den tiden tog för given. Men nu i backspegel inser vi vilken enorm musikant och hur långt fram i tiden han egentligen var. Tillsammans med Theselius understryker Roffes insatser att båda var "Miles Away".

Christer Nilsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons