Annons
Nyheter

Seu Jorge: America Brasil o Disco

Samhället och därmed musiken blir allt hårdare. Det är skillnaden mellan äldre brasilianska sångpoeter – som Gilberto Gil och Milton Nascimento – och den yngre Seu Jorge.
Nyheter • Publicerad 1 juli 2008

Annars fortsätter han att modernisera den tradition som blivit så typisk för Brasilien: afro-brasilianska rytmer blandas med influenser utifrån, främst från USA men också Västindien.

Resultat: på samma gång brasiliansk och internationell pop.

Annons

Seu Jorge har klätt sin samba i grövre sammet. Han blandar in rock, funk och reggae, än mer av det ena och än av det andra eller tredje.

Förstaspåret América do Norteär en bubblande gryta med akustisk gitarr, tunga trummor och gnisslande fiol. Burguesinhainleds med munspel och gungar som smått sofistikerad sambareggae. Cuidar de Mimär en stilla, vacker sång till akustisk gitarr. Samba Rockbörjar med en elgitarr som skakar fram rytmer från bägge musikformerna. Och så vidare.

Seu Jorge halvpratar mer än sjunger med fulsnygg röst, ingen skönsång men desto mer karaktär och gatuattityd.

Blandningen av musik och melodierna som smyger sig på placerar Seu Jorge i samma multikulturella hybridgenre som Manu Chao och Wyclef Jean. Inte det sämsta.

Bengt Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons