Nyheter

Räfven: Next Time We Take Your Instruments!

Räfvens förra debutalbum var en live-platta. Den här gången gick göteborgsgruppen in i Nacksvingstudion. ''Ljudbilden har putsats och instrumenten stämts", står det i pressreleasen och det stämmer.
Nyheter • Publicerad 9 april 2008

Däremot är jag tveksam till följande: ''Men larmet från gatan klingar fortfarande."

Alla låtar är egna (nåja, mer eller mindre) och bygger på gruppens uppfattning om klezmer, rebetika och annan musik på Balkan. Några svenska folktoner hörs också och jag tycker mig ana en gammal westernmelodi från någon teveserie? Instrumenten – diverse blås, fiol, dragspel, gitarr, bouzouki med mera – passar perfekt för musiken.

Men det finns ju så många andra skivor med Balkanmusik som spelar i mina öron. Att mäta sig med de virtuosa grupperna på Balkan är ingen lätt match. När Räfven spelar snabbt så blir det inte tillräckligt snabbt och det sentimentala är inte sååå tårdrypande. Och jag saknar det där lössläppta på live-debuten, när musik och musiker kunde ta vägen lite varsomhelst och komma tillbaka. ''Next Time We Take Your Instruments!" är ett kul och bra album men också lite väl tamt – eller tämjt.

Har du aldrig hört Räfven så rekommenderas främst debutalbumet och passa ännu hellre på att höra gruppen live på en plats nära dig. Den 10 april spelar Räfven i Malmö.

Bengt Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.