Nyheter

P J Harvey: Let England Shake

Polly Jean går ut i krig. Samtidigt som uppror härjar i norra Afrika släpper hon en skiva som inte så lite handlar om precis samma sak. Kamp och uppror.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2011
Foto: Universal Music

PJ Harvey agerar medusan, sirenen som för lyssnaren genom hennes musikaliska tolkning av brittisk krigshistoria. För hemma i Dorsets böljande idyll har Harvey botaniserat i fältslagen som byggde hennes hemland. Så pass att Imperial War Museem i London vill anlita henne som krigskorrespondent.

Så den som förväntar sig en hjärtskärande, gastkramande förförelsepop från en av 90-talets största musor får tänka om.

Istället väntar klassiska krigstrumpetstötar som manar till avdelning framåt i "The Glorious Land". Och en lyrik som mitt i böljande gula vetefält bombarderas av pansartankbilar, översköljda sjökaptener och soldatens vittnesbilder av lemlästade köttstycken i trädgrenar.

Och det till en organisk musik som hämtar rötter i samma jord. Och där och då har Polly Jean blivit en modern skillingtryckare, som verkligen har något att berätta.

Lisa Appelqvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.