Annons
Nyheter

Olika artister: Urban Africa Club

Nyheter • Publicerad 13 mars 2007

Jorden runt och inte minst i Afrika har det uppstått en mängd olika varianter av hiphop. Ytterligare några bevis kan höras på samlingen Urban Africa Club.

Den största afrikanska hiphop-scenen finns i Senegal - här representerad av rapparen Awadi, som skildrar afrikanska båtflyktingar på väg till Europa via Kanarieöarna, och den kvinnliga rap-gruppen Alif, som mixar rap med en traditionell vaggvisa.

Annons

Zola, som kommer från Sydafrika, är sångare mer än rappare och verksam i den både tuffa och melodiska, moderna och traditionella musikformen kwaito. I Tanzania har man utvecklat sin egen form av hiphop med namnet bongo flava.

Duon Gidigidimajimaji, gruppen X Plastaz och soloartisten Mangwea är bra representanter för denna starkt pådrivande men ändå mjuka hiphop. Fast mitt favoritspår innehåller inte hiphop utan dancehall eller ragga. (Jamaicansk reggae slog ju rot i Afrika långt innan hiphop.) Duon Peter Miles och Menshan, som kommer från Uganda, pratar på och runt gränsen mellan toast och rap till bubblande elektroniska afro-reggaerytmer.

Bengt Eriksson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons