Nyheter

Mikael Wiehe: Sånger från en inställd skilsmässa

Årets skiva för medelålders män i stigande åldrar. Oavsett hur lite eller mycket, så måste alla ha känt en liknande smärta. Också män, för nu handlar det om mannens hjärta.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2009

Mikael Wiehe har diktat sånger om en skilsmässa, som ändå slutade så "lyckligt" att den ställdes in. Sällan har han använt fler ljudliknande nästanrim. Melodierna lånar både från Wiehe själv och andra. Ändå kan de ha blivit hans bästa sånger någonsin. För att det hörs och känns hur nödvändigt det var att få dem ur kroppen - och fort!

Bara som jag troddeär sorgsen och vacker. Mannen - den andre - har sydamerikansk ödesstämning. Den lennonska pianosången Bödelnblev hemsk. Om jag ska klara av det här- en muntlig dikt till musik - är desperat. Vackrast blev avslutningssångerna Kom näraoch Var med mig nu, där tro och misstro sjunger som i duett. Alldeles säkert att skilsmässan ställts in?

Mikael Wiehes sånger blir en historia som oftast berättas av kvinnor. Den förorättades historia, om svek och otrohet. Han ömkar sig, så som också män, faktiskt, kan behöva göra ibland.

Bengt Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.