Annons
Nyheter

Marilyn Mazur: Elixir

Hur ska (amerikansk)-danskan Marilyn Mazur tituleras? Hon är i alla fall raka motsatsen till en trumslagare. Inte heller trummis passar riktigt bra eller ens slagverkare. Perkussionist? Ja, kanske. Men jag använder hellre titeln ljud- och rytmkonstnär, i betydelsen pastell- och oljemålare.
Nyheter • Publicerad 13 februari 2008

Marilyn Mazur målar musikaliska tavlor med klanger, ljud och rytmer. Hennes instrument såväl som rytmerna kan vara upptäckta i Latinamerika, Afrika och även i Asien, tror jag. Klangerna, ljuden och rytmerna är oftast få och små. Eftersom det här albumet - som faktiskt är Marilyn Mazurs solodebut, trots att hon medverkat på hur många skivor som helst - är utgivet på det tyska skivmärket ECM, så spelas det också svalt, stillsamt och tystlåtet. Fast ibland har Marilyn Mazurs tagit sig igenom skivbolagets inspelningsfilosofi och får musiken att bränna till.

Om det nu är musik, snarare kanske en promenad i ljud- och rytmdjungeln? Att lyssna blir som att läsa en diktsamling. Också den gästande medmusikanten, norrmannen Jan Garbarek, låter svala vindar blåsa genom sina instrument, två saxofoner och en flöjt.

Bengt Eriksson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons