Nyheter

M. A. Numminen: Gör ont i Sverige

M.A. Numminen är tillbaka på svenska efter en lång tystnad, senast hördes han på skiva 1995, detta är generös samling, som gjorts mellan åren 2006 och 2008, en del från livespelningar, annat i studio.
Nyheter • Publicerad 15 april 2008

Det går inte att fånga Mannen i ett genrefack, han spelar folklig allmogejazz, finsk tango, plötsligt kommerLa donna è mobileur Rigolettooch i nästa andetag en barnvisa med det vackra namnet Haren satt i gropen i Finland.

M.A. Numminen går inte att inordna i en kategori, han sjunger på sitt sätt, om det nu kan kallas sång, han småpratar lite tönt blandat med intellektuella passningar, han improviserar. Allt är mera som en installation, en stundens musikhappening.

Men medan det lyser av orden egensinnighet och särart, så spelar han lite banjo och Pedro Hietanen följer honom på piano dragspel.

Och så kommer Lena Ph:s Det gör ont, Orups berömda hit som han skrev till henne inför Melodifestivalen 2004, men Mannen gör en alldeles egen tolkning, du sitter plötsligt i en båt på väg till Karibien.

Så studsar gummibollen tillbaka och allsången ljuder, Dägä-Dägä!

Mannen är underbar!

Bo Bjevehammar
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.