Nyheter

Lykke Li: Youth Novels

Lykke Li släpper sitt debutalbum och man kan inte mer än att häpna. Hon kommer från Stockholm och är 21 år. Hon sades vara en hajp men för mig är hon mycket mer än så.
Nyheter • Publicerad 5 februari 2008

Med skivan Youth Novelsvisar hon vägen för hur vår popmusik ska låta. Hon har ett nytänkande och en unik ton i sina låtar som påminner om något barnsligt, naivt och svävande. Albumet är som ett konstverk med avskalat romantiskt komp.

Lykke Lis försiktiga men ändå sträva och stundtals lite oskarpa röst ger ett djup till varje låt.

Förra året släppte hon låten Little Bitsom ep på sitt egna bolag LL Recordings. Låten blev en succé och finns nu med på albumet. Och det finns fler hits att vänta. Låten I'm good I'm goneär minst lika fräsch med sina rytmer likt hoppsan-steg och bubbelgum. Dance, dance, dancebär hon, precis som de flesta låtar, nästan helt själv upp. Det låter nästan som det bara är någon som slår takten till hennes röst. This Trumpet in my headär nästan mer konst än popmusik. En vacker akustisk gitarr får sällskap av en trumpet och det blir djupt och stämningsfullt. Breaking it uplyfter när kören matchar Lykke Lis falsett och man kan inte sitta still.

Lykke Lis låtar hör man gärna på dansgolvet men nästan ännu hellre på en lång tågresa som aldrig tar slut.

Hon är framtiden. Och hon är här.

Ann Ekstrand

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.