Annons
Nyheter

Lonnie Donegan: Just About As Good As It Gets!

Nyheter • Publicerad 21 mars 2007

Just About As Good As It Gets! The Original Skiffle Recordings 1953-1956

Tre ackord, akustiska gitarrer, hemmagjord bas (en hink, en långborste och ett snöre), tvättbräda (som man spelade på med fingerborgar och borste) och skrålande sång. Nej, musikformen skiffle togs inte på allvar när den kom till Sverige på 50-talet.

Annons

Fast i efterhand kan man säga att skiffle var en föregångare till både progg och punk. Spela själv! I efterhand kan man också konstatera att en hel del av 50-talets skiffle var mycket bra, särskilt den som spelades och sjöngs i England och allra mest särskilt när Lonnie Donegan spelade och sjöng.

Den här dubbelsamlingen med inspelningar från 1953-56 dokumenterar hur Donegan uppfann skiffle genom att blanda influenser från jugband, blues och folksång. Amerikanska tradlåtar, vita och svarta, behandlades och förvandlades av Donegans röst, som var så ljus att den gick upp i falsett och så rytmisk att den blev atletisk, och inte minst av hans cockney-dialekt från Londons östra delar. Resultatet blev engelsk blues och pop.

I Lonnie Donegans mun föddes den engelska rock- och poptradition som Ray Davies, Pete Townshend och många, många framtida kompositörer/musiker skulle ansluta sig till och utveckla.

Bengt Eriksson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons