Nyheter

Lars Anders Johansson: I Fridolins spår

Erik Axel Karlfeldt är en underskattad diktare i Sverige, han har skrivit ord-smycken, som aldrig slutar att lysa, men visst är hans landskap aningen småmossigt och hans persongalleri ålderdomligt.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2008

Men alla hans personligheter bär karaktärer, som återspeglas i namn som Fridolin, Krylbom, Pillman och Adrian Brushane, den senare står för ett djärvt och fritt aristokratiskt självmedvetande. Poeten och vissångaren Lars Anders Johansson har valt ut tretton dikter, som han tonsatt och nu framför, det tyder på ett stort mod att ge sig på en så gammal ordskatt. Men han gör det på ett lysande sätt, med auktoritet, med självständighet och samtidigt med en stor lyhördhet mot orden och hans utsökta textning, gör att orden uppfattas så klart och orden är sannerligen tidlösa och talar till oss idag på ett självklart sätt.

Bo Bjelvehammar
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.