Annons
Nyheter

Kebnekajse: Kebnekajse

Cirka 35 år efter sitt "sista" folkrockalbum återkommer Kebnekajse som om det max gått fem år.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2009

Ingen större skillnad mellan då och nu. Färre medlemmar och lite tajtare. Annars samma elektrifierade folkrock som delar upp sig i en del som jag gillar mycket och en jag gillar mindre.

Kenny Håkansson är Sveriges bästa elgitarrist men jag fattar inte varför han ska tolka melodierna så rakt och rent att det ibland låter typ The Shadows spelar svenska folklåtar.

Annons

Som tur är går han och hela gruppen sen ifrån "tonplinkandet" och förvandlar musiken till psykedelisk folkrock.

Då blir det unikt. Mats Glenngårds elfiol glider ihop med Kennys gitarr. Inspelning och mix har balanserat Pelle Ekmans trumset så att han sällan spelat bättre. De dubbla elbasisterna Göran Lagerberg och Thomas Netzler växlar mellan toner och bordun.

Hassan Bah sticker upp med ettriga afrocongas. Leksands skänklåt, Vallåt, Polska från Envikenoch Brudmarschefter E Eriksson är några spår. Snacka om comeback!

Bengt Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons