Annons
Nyheter

Jeanette Eriksson: Låtar på skånska

Nyheter • Publicerad 27 mars 2007

Be mej inte förklara hur hon gör, men det låter som om Jeanette Eriksson är två personer. Eller åtminstone som om hon har två fioler. Över- och undertoner, ljusare och mörkare, melodi och rytm, samspelar i folkmusikaliska duetter. Trots att albumet innehåller skånska folklåtar på solofiol.

Jag fastnar för en Slängpolska efter Jöns Anders Ryberg, en spelman som kom från mina trakter, Lövestad, och brukade spela ihop med Per Månsson, som kom från en annan del av mina trakter, Östra Kärrstorp.

Annons

Vem var han/de? Jeanette Eriksson har även hämtat låtar, en Spelmansschottis respektive Brevduva, från Skånes mest kända spelmän, Carl-Eric Berndt och Assar Bengtsson. De flesta låtarna är traditionella men några har Jeanette också gjort själv.

Om jag beskriver hennes spelstil som glädjefull så blir det rätt men fel. Svenska folklåtar är sällan sprittande glada utan balanserar mellan sorg och glädje, ljus och mörker. Jeanette Eriksson betonar glädjen och ljuset. Resultatet blir smittande.

Bengt Eriksson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons