Annons
Nyheter

Jacob Karlzon: Heat

En av Nordens främsta jazzpianister är Jacob Karlzon med bas i Malmö. Hans sjätte album som understryker kraften i skandinaviska uttryck som rymd, melankoli och det finstämda mötet mellan hetta och passion.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2009

Jacob menar att han fascinerats av människor som brinner för sina arbeten, och vilka oförtrutet fortsätter. Detta album är en hyllning till dessa då han vet vad han talar om. "Man spelar för att man måste."

Ihop med sitt lyhörda komp (Hans Andersson, bas, och Jonas Holgersson, trummor) samt på några spårtvå jämbördiga blåsare av Europaklass - trumpetaren Peter Asplund och tidigare Malmöverksamme Karl-Martin Almqvist, sopran, tenor, blir resultatet smått fantastiskt.

Annons

Jacob följer upp alla festliga infallsvinklar, biter ihop och arbetar sig fysiskt in i musiken. Men det är ingenting han söker upp för att visa "musklerna" i sitt komponerande och i sitt lysande kraftfulla som kontemplativa harmonirika spel.

Det finns ibland något introspektivt och avspänt som tillåter händelser i musiken som han absolut inte har planerat i förväg i sina variationsrika, nyanserade och spännande teman.

Allt får plats och får sin tid.

Uppenbart trivs Jacob ut i fingerspetsarna minst lika mycket som lyssnaren med musikanterna.

Inte minst i hyllningen till den märkliga figuren i Sagan om ringen- Gollum's song. Still hopeheter en annan pärla.

Christer Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons