Annons
Nyheter

Geoffrey Gurrumul Yunupingu

Den första aborginiske musikern att få ett brett genomslag. Alexander Agrell tycker att "Gurrumul" är en angelägen skiva.
Nyheter • Publicerad 24 juni 2009
Foto: 

Han är aborigin, han är blind och han har blivit en internationell sensation.

Geoffrey Gurrumul Yunupingu från Arnhemland i Australien sägs vara den förste aboriginske musiker som fått ett brett genomslag i hemlandet och nått vanligt folk. Sydney Morning Herald skrev "den främsta röst som spelats in i detta land". Därefter har Gurrumuls musik spritts till Europa och USA. Han har bland annat fått en uppbackare i Elton John.

Annons

Gurrumuls röst är kvinnligt ljus, mjukt darrande och samtidigt genomträngande. Han plockar akustisk gitarr, har en kontrabas som understöd och dubblerar gärna sina melodier med egen stämsång. Stilen är en sorts singer-songwriter-folkmusik.

Allt är långsamt och romantiskt vackert. Samma stämning och sätt att sjunga återkommer i spår efter spår och efter ett tag börjar den modellen kännas sliten.

Det som ändå gör plattan och artistskapet angelägna är Gurrumuls förankring i ett förtryckt och tillbakapressat folk. Den ödmjuke Gurrumul sjunger poetiskt på Yolngufolkets dialekter (och lite på engelska) om närheten till naturen och jorden, övernaturliga väsen, sina förfäder och årstidernas gång.

Bästa spår: Djarimirri

Samir Bezzazi
Alexander Agrell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons