Annons
Nyheter

Fela Kuti: The Best Of…

Bästa möjliga presentation, för dem som inte hört utan bara hört talas om afro-legenden Fela Anikulapo Kuti (1938-1997), och sammanfattning, för dem som smakat lite på hans musik. Ja, ordet är "lite".
Nyheter • Publicerad 18 september 2007

Fela Kuti behandlade LP-skivor som singlar - en låt på varje sida - och gjorde så många inspelningar att det inte kan vara många som lyckats lägga öronen på allihop.

Den här dubbla CD-samlingen innehåller 13 låtar (från sju minuter drygt till 17 minuter långa) som placerats i någorlunda tidsordning och därmed berättar historien om Fela Kuti som musiker och agitator i Lagos, Nigeria. Det går från mer jazzigt till mer afro-funkigt.

Annons

I inledningspåret Lady är han inte heller så politisk som han skulle bli i låtar som Gentleman, Zombie och Coffin For Head Of State.

"Samma" musikaliska ingredienser varieras och portioneras ut. Västerländska och afrikanska trummor skapar tuffa, envetna rytmer.

Fela Kutis afro-rap och halvsång får svar av en kvinnlig kör. Ett snabbt gitarriff, hela blåssektionen på en gång, ibland mer av Felas eget elpiano och ett saxofonsolo.

I CD-paketet finns också en DVD med en dokumentärfilm om Fela Kuti.

Bengt Eriksson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons