Nyheter

Feber 3: Lennart Persson

I cd-häftet förklarar journalisten Lennart Persson varför titeln blev Folk/Rock. Den här dubbelsamlingen, som han sammanställt, innehåller inte folkrock utan låtar från bägge sidor om gränsen mellan folk/rock.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2008

När man följt en genre i snart 50 år (?!) så har man = jag förstås vissa invändningar mot artist- och låtval. Men en folk/rocksamling kan inte bli fel när Dion, Buffy Sainte-Marie, Richard & Mimi Farina, P.F. Sloan, Byrds, Judy Collins, Circus Maximus, David Ackles och Tom Rush finns med (bara några namn). Frågan är vart Jackie De Shannon (min idol!), Joni Mitchell och Phil Ochs tog vägen? Rättighetstrassel? Eller Lennart och jag har kanske olika smak?

Och så undrar jag varför han valt att låta Tim Rose sjunga Hey Joeistället för att ta med den sällan hörda inspelningen med kompositören själv, Dino Valente? Å andra sidan presenteras doldisen Valente med Me And My Uncle, så det är väl okej. Samlingen inleds dessutom med Rooftop Singers och Walk Right In, som jag nu exakt 45 år senare fått upp öronen för. Att akustiska gitarrer kan låta så distade och tuffa. Absolut folk på gränsen till rock!

Bengt Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.