Annons
Nyheter

Diverse artister :The Rough Guide to Yodel

Nyheter • Publicerad 17 januari 2007

Joddling förknippas med Alperna - länder som Österrike och Schweiz - och brukar mest skrattas åt. Däremot tycker vi i Sverige att det är fint när Lena Willemark kular ordlöst.

Joddling och kulning har haft samma funktion - varit ett sätt för fåraherdar och fäbodstintor att meddela sig mellan bergen och genom skogarna. Inte heller finns joddling enbart i Alperna utan förekommer i många länder och musikformer. Den här samlingen innehåller såväl skrattretande som seriösa exempel på olika sorters joddling.

Annons

Duon Rösi & Paul Hirshi från Schweiz joddlar traditionellt medan tyska sångerskan Kutzkelina och musikkollektivet Alpendub skapat modern joddling med electrokomp. Ho'opi'i Brothers joddlar i en countrylåt från Hawaii och även mexikanska gruppen Trio Los Camperos De Valles använder sig av joddling. Till och med sångerskan Sainkho Namtchylak från Tuva både sjunger med ord och joddlar ordlöst. Inte minst har ju joddling förekommit i amerikansk country. Ett exempel är sångerskan Gillian Welch, som joddlar stilla och bluesigt.

Bengt Eriksson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons