Annons
Nyheter

Claes Crona trio: A tribute to Putte Wickman

Nyheter • Publicerad 6 mars 2007

Framlidne klarinettmästaren Putte Wickman var speciellt kräsen i val av pianister. Endast två tycktes falla honom "på läppen" under hans sista tjugoårsperiod - nämligen Ystadsboende Jan Lundgren och som här - Claes Crona med en karriärlista ända till Nalens guldår. Den senare var och är nu inte bara Puttes specielle favorit utan har även en topposition bland landets jazzutövare.

Att spela med Putte i flera årtionden har naturligtvis gett en ofta återkommande repertoar, som kändes bekväm för båda att spela. Just Puttes favoriter har Crona plockat fram här, ihop med sina medmusikanter Jörgen Smeby/Hans Backenroth, bas, och Petur Östlund, trummor. En repertoar som även undertecknad gärna tar till sitt hjärta ifråga om outslitliga jazzklassiker.

Annons

I Cronas spänstigt kristallskärpta och flyhänta spelstil, med influenser inte minst från Herbie Hancock och framlidne Vic Feldman, sätter trion ytterligare guldkant på bland annat I've never been in love before(från Malmöaktuella musikalen Guys and Dolls) och inte minst Puttes ofta återkommande favorit Ajas themeav Torre Zito. En värdigare hyllning kan man näppeligen inte tänka sig. Lyssna och håll med!

Christer Nilsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons