Annons
Nyheter

Channe Nussbaum: Hvis det ikke er kærlighed

Nyheter • Publicerad 21 februari 2007

I lördags framträdde den danskjudiska sångerskan Channe Nussbaum på Jeriko i Malmö tillsammans med den likaså danska musikgruppen Klezmofobia.

På sitt senaste album, Hvis det ikke er kærlighed, pendlar Nussbaum mellan judiskt och danskt, klezmer, salsa och tango. Hon svarar själv för texter och musik och har även tonsatt andras texter. Inte minst har hon gjort egna melodiska omtolkningar av danska (folk)sångtexter.

Annons

Till exempel kan den också i Sverige välkända Det var en lørdag aftenhöras i en annorlunda och mycket nussbaumsk version.

Channe Nussbaum sjunger på danska (utom när hon i ett spår trallar ordlöst på en annan dialekt) och hon sjunger dessutom sååå danskt. Med sitt vibrato påminner hon lite om Annisette (i Savage Rose). Titelspåret inleder albumet och anger både tonen och låt säga budskapet. Den judiska sången och, ja, identiteten får en ny hemvist i Danmark. Därmed blir Nussbaums sång och musik också ett inlägg i debatten om invandring och integration.

Bengt Eriksson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons