Annons
Nyheter

Carla Bruni: Comme si de rien n'etait

Om Carla Bruni varit en okänd nykomling så slår jag vad om att hon mottagits mycket mer generöst. Kommentarer: Före detta modell – kan en sådan sjunga? Presidenthustru – ska en sådan sjunga?
Nyheter • Publicerad 22 juli 2008
Carla Bruni-Sarkozys skiva harblivit sågad i hemlandet Frankrike. Men bakom förutfattade meningar och nedlåtande gliringar hittar Allehandas recensent en samling personliga, opretentiösa och vackra låtar. Bild: Scanpix
Carla Bruni-Sarkozys skiva harblivit sågad i hemlandet Frankrike. Men bakom förutfattade meningar och nedlåtande gliringar hittar Allehandas recensent en samling personliga, opretentiösa och vackra låtar. Bild: ScanpixFoto: 

"Som om ingenting har hänt" betyder titeln på hennes nya, tredje album. Likt en vädjan: Hör vad jag diktat, spelar och sjunger. Strunt i resten!

Carla Bruni, född i Italien och uppvuxen i Frankrike, är upphovskvinna till de flesta sångerna, mest sjunger hon på franska men också engelska och italienska. La possibilité d'un ileär några tonsatta rader ur en roman av Houllebecq (på temat äldre man och yngre kvinna), You belong to mekommer från Dylan (men han har inte gjort låten) och Il vecchio e il bambinoär en protestsång mot miljöförstöring (av Francesco Guccini). Bland helt egna sånger kan nämnas den minimalistiska, allt mer melodiska L'amoureuse(om ögonblicklig kärlek), Ta tienne(där Bruni ordleker med franskan) och L'antilope(tiden som gått var svår och den som kommer är oviss).

Även om här finns inslag av swing, blues, latin, bluegrass och flamenco så är Carla Bruni framför allt en mycket fransysk artist. Hon går bakåt till 60-talet, då Françoise Hardy och Antoine sjöng popchanson, för att sen söka sig framåt till idag. Resultat: personligt och opretentiöst, vackert och fint.

Bengt Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons