Annons
Nyheter

Värst drabbade gatorna åtgärdas

Läckande rännstensbrunnar och slitna ledningar. Det är två anledningar till att översvämningarna tagit hårt på området Västra Egna Hem. Nu åtgärdar kommunen de värst drabbade gatorna.
Nyheter • Publicerad 19 juli 2011
På Kvarngatan är arbetet i full gång. "Vi gräver fram anslutningarna till rännstensbrunnarna eftersom de läcker, sedan tätar vi eller byter ut dem", säger Håkan Lindberg från Jönssons Sydgräv. Till sin hjälp har han kollegan Per Andersson.
På Kvarngatan är arbetet i full gång. "Vi gräver fram anslutningarna till rännstensbrunnarna eftersom de läcker, sedan tätar vi eller byter ut dem", säger Håkan Lindberg från Jönssons Sydgräv. Till sin hjälp har han kollegan Per Andersson.Foto: Claes Nyberg

I veckan påbörjar kommunen ett arbete för att minska risken för översvämningar i de områden som drabbats värst. Kommunens VA-avdelning har upptäckt läckor vid nio rännstensbrunnar i området Västra Egna Hem. Det är arbetet med att täta eller byta ut dessa som påbörjats den här veckan. På Kruthusgatan och Kvarngatan kommer dessutom spillvattenledningarna att bytas ut. De gamla var för dåliga.

– Just dessa sträckor är i väldigt dålig kondition. I spillvattenledningarna kommer vi att lägga ett nytt rör inuti det gamla så att det blir tätt, säger Lars Thysell, chef på VA-avdelningen.

Annons

Eftersom tekniken innebär att nya rör trycks in i de gamla behöver kommunen inte gräva upp gatorna. Vinsten med täta rör är att dagvattnet inte kan tränga in i spillvattenrören och fylla ledningarna. En nödpump kommer också att installeras vid pumpstationen vid Kruthusgatan. Denna ska hjälpa till att trycka ut vattnet vid extrema skyfall.

Också i Skegrie planeras åtgärder med en nödpumpstation. På en sträcka mellan Slättarp och Skegrie läggs också en mindre ledning i ett onödigt vitt rör, för att undvika chockströmmar ner till Skegrie. Detta arbete påbörjas i augusti.

Anledningen till att insatsen inte startats tidigare är att en utredning av drabbade områden gjorts för att hitta orsaken till översvämningarna. Arbetet både vid Västra Egna Hem och i Skegrie förväntas vara klart i september.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons