Annons
Nyheter

Översiktsplan möter på motstånd i byarna

Planerna på en ringväg väcker starka känslor i protestgruppen Bevara Söderslätt. Nu vill de ställa Trelleborgs kommunpolitiker till svars i en paneldebatt om bland annat förslaget till ny översiktsplan som ligger ute för samråd.
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2009
Foto: 
Foto: 

SKEGRIE. När initiativtagarna till Bevara Söderslätt fick se förslaget till kommunens nya översiktsplan gick det fort. De blåste liv i protestgruppen som startades i vintras, påbörjade en namninsamling mot översiktsplanen och gjorde en hemsida.

– Flera av oss bor i byarna som ringleden ska dras förbi. Hela Skegrie kommer att bli infällt mellan två motorvägar, säger en av initiativtagarna Annika Michaelsen som själv bor strax utanför Skegrie.

Annons

Annika Michaelsen säger att hon känner sig lurad. Skegrie och de andra byarna nordväst om stan har marknadsförts som barnvänliga samhällen, tycker gruppen.

– Det var inte riktigt det här vi väntade oss när vi flyttade ut på landsbygden 2002.

För att få svar på frågorna har Bevara Söderslätt nu bjudit in Trelleborgspolitiker från alla partier till en paneldebatt i november.

– Vi kan inte förstå varför ringvägen måste dras så långt ut från Trelleborg. Och varför behöver en så liten stad som Trelleborg två motorvägar in till stan? undrar Annika Michaelsen.

Hon säger att det är många orsaker till att hon och de andra i gruppen har reagerat så starkt på den nya översiktsplanen. Att den tunga trafiken kommer så nära dem är en anledning. Miljön en annan.

– Jag tycker att alla boende i Trelleborg och Skåne borde reagera på att man bygger en motorväg i ett område som är kulturmiljöskyddat och miljöskyddat och där vi hämtar dricksvatten ifrån, säger Annika Michaelsen.

– Det handlar inte bara om utsikten från vårt eget köksfönster.

Johan Silfversten Bergman
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons