Annons
Nyheter

Midsommarfirare från när och fjärran

Delikatesser som tapas, jordgubbstårtor och gubbröror dukades upp när firandet hölls på Solängen för tredje året i rad.
Nyheter • Publicerad 24 juni 2011
Uppslutningen kring midsommarstången var stor. Till vänster i bild syns Gabriella Brunfors, som visar pojkvännen Nicolas Ladame hur man dansar till "Små grodorna".
Uppslutningen kring midsommarstången var stor. Till vänster i bild syns Gabriella Brunfors, som visar pojkvännen Nicolas Ladame hur man dansar till "Små grodorna".Foto: Tom Wall
Från vänster: Anders Brunfors, Gabriella Brunfors, Nicolas Ladame, Karina Brunfors, Lennart Furuvik och Annika Furuvik.
Från vänster: Anders Brunfors, Gabriella Brunfors, Nicolas Ladame, Karina Brunfors, Lennart Furuvik och Annika Furuvik.Foto: Tom Wall
Foto: 

De kom lastade med korgar och dragkärror fulla med festmat. Både barnfamiljer och större sällskap samlades under ganska molnig himmel till Skegrie villaförenings midsommarfirande. Att dansen kom igång en aning sent gjorde bara att uppslutningen kring midsommarstången hann bli ännu lite större. Musikern Tord Sölvesson drog igång "Små grodorna" på sitt dragspel och barn och vuxna i de två ringarna runtom var genast med på noterna.

– Firandet och dansen blir som bäst när folket ger mycket av sig själv och visar engagemang, sa han.

Annons

En som var engagerad till max var fransmannen Nicolas Ladame. Han var i Sverige för första gången och passade på att komma just till midsommar. Han firade med flickvännen Gabriella Brunfors och hennes familj som bor i Skegrie. Han berättade att ordet midsommar finns på franska men de svenska traditionerna var något helt nytt.

– Vi ska låta honom prova allt, från sill till snaps till Små grodorna, sa Gabriella Brunfors, medan gubbröra i cocktailglas dukades fram.

Ett annat sällskap hade en dragkärra full med tapas med sig. Den traditionella midsommarmaten sparade de till kvällen.

– En bra midsommar innehåller goda vänner och god mat, så enkelt är det, sa Åsa Möller. Tapasen bestod denna dag av flera kombinationer av frukt och charkprodukter. På bordet fanns bland annat lufttorkad skinka med melon, och salami med jordgubbe.

Men hur stor roll spelar midsommarvädret egentligen?

– Vädret är viktigt. Eller det ska inte regna i alla fall. Men det måste inte vara strålande sol eller hur varmt som helst, sa Jessica Malmberg, och tittade upp mot molnen.

Vid midsommarstången fortsatte dansen med "Vi äro musikanter alltifrån Malmöhus", "Prästens lilla kråka" och "Jungfru skär".

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Mia Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons