Inget skadestånd för Säpo-registrering
SKEGRIE. Det var i november 2007 som Dennis Andersson tillsammans med cirka 130 andra krävde skadestånd från staten för att de blivit registrerade hos Säpo. Bakgrunden var en dom i Europadomstolen med fem pilotfall. Domstolen slog fast att Säpos registrering och vägran att lämna ut akterna till dem som registrerats kränkt de berördas mänskliga rättigheter.
Justitiedepartementet skickade ärendet vidare till Justitiekanslern (JK) som nu granskat kraven från de registrerade.
JK har funnit att tolv personer är berättigade till skadestånd och ger Säpo i uppdrag att betala ut skadestånden till de personerna. En del får 30 000 kronor i skadestånd, men vissa får 20 000 kronor och somliga endast 15 000 kronor.
Dennis Andersson och ett 80-tal andra får däremot avslag på sitt krav på skadestånd.
Vare sig när det gäller de som fått avslag eller de som får skadestånd redovisar JK varför besluten blivit som de blivit. När det gäller de som får skadestånd är JK lite mer utförlig i sin motivering:
"Sekretess råder för uppgifter i Säkerhetspolisens register. Mot bakgrund härav kan jag i beslutet inte redovisa vilka uppgifter som jag har tagit del av beträffande Dig. Inte heller kan jag ange omfattningen av uppgifterna eller när uppgifterna registrerades. Jag kan alltså inte uppge de närmare omständigheterna som ligger till grund för min bedömning när det gäller Din rätt till ersättning" skriver JK till dem som får ersättning.
Till dem som nekats skriver JK:
"Av sekretesskäl och praktiska skäl redovisar jag inte vad som närmare ligger till grund för bedömningen av om sökandes rättigheter enligt artiklarna 8,10 och 11 har kränkts".
JK:s beslut går inte att överklaga. Den som inte är nöjd med beslutet får stämma staten och få saken prövad som ett vanligt tvistemål i domstol.