Annons
Nyheter

Håkan skor sig på andras hästar

Håkan Pettersson har provat på många yrken men hittade hem till slut som hovslagare. Det enorma intresset för hästar i Skåne gör att han har fullt upp.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2010
Håkan Pettersson har idag tio hästar. En av dem, Valencia, har precis fölat.Foto: 
Foto: 

När Håkan Pettersson var liten var hans farmor hushållerska på en gård i Västra Virestad. Han hälsade ofta på. När han växte upp kom ägaren Hjalmar Nilsson med ett erbjudande: du får köpa gården av mig när du är klar med lumpen. Det var så Håkan Pettersson skapade sig ett hem. Han har haft många yrken med alltid varit intresserad av djur. Som ung födde han upp duvor som han tävlade med. Sedan födde han upp hundar. Därefter blev han snickare. Han rev de gamla husen på sin mark och byggde både boningshus och flera stall själv.

– Annars hade jag nog inte haft råd, menar han. Idag är allt så dyrt, material och arbetskraft.

Annons

I mitten av 1980-talet började Håkan Pettersson planera att starta ett företag. Han var trött på att jobba åt andra. Han tänkte först starta egen snickerifirma. Men när byggbranschen gick ner fick han kalla fötter. Plötsligt fick han en ny idé – hovslagare.

– Det kändes som ett säkrare yrke, säger han.

Idag har han fullt upp med att sko hästar. Han jobbar från åtta till sex varje dag.

– Jag hade kunnat jobba ännu mer. De senaste åren har hästintresset exploderat i Skåne. Jag tror det finns dubbelt så många hästar nu som när jag började, berättar Håkan Pettersson.

Hästarna skos om var sjätte till åttonde vecka. Fyra hovar tar cirka 45 minuter för Håkan Pettersson. Han klarar åtta hästar per dag. Samtidigt har han sin egen gård att sköta. Han är hästuppfödare också.

– Som mest hade jag 25 hästar. Men det blev för slitsamt. Idag har jag tio hästar och får två eller tre föl per år. Det är mer på en lagom nivå, säger han.

Håkan Pettersson menar att det är svårt att bli rik på hästuppfödning. Det är inte lätt att få bra betalt vid försäljning. Det bästa är att försöka sälja till en kund utomlands.

– Man måste få minst 100 000 kronor för en treåring. Då tjänar man egentligen inga pengar utan får bara igen för alla utlägg. Men har man en häst med kvalitet går det att få bra betalt.

Han har lättare att sälja ston. När det gäller hingstar är det just nu de från Tyskland som är mest populära. De svenska hingstarna är lite lika lättsålda.

– Jag säljer mest mina hästar till folk som ska tävla. Det är roligast. Får man dem sålda till duktigt folk blir det något av hästarna.

Annons

Han har just nu ett 25 dagar gammalt föl. Mamma Valencia har endast fått svarta föl innan men denna gång är det en brunette som vandrar runt i boxen. Fölningen gick lätt och utan hjälp.

– Jag har inte larm. För det mesta går det ju bra. Som det gjorde denna gång, säger han och ler mot det spralliga fölet som buffar på sin mamma.

Martin Strandberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons