Annons
Nyheter

Förskolan blir första lågenergihuset

Ett stenkast bort arbetar byggarna, men det märker inte barnen från avdelningarna Lingon och Blåbär på Skegrie förskola. De gräver glatt i marken där deras, och Skegries, första riktiga förskola kommer att finnas om mindre än ett år.
Nyheter • Publicerad 26 april 2010
Ulf Bingsgård (M) tog första spadtaget tillsammans med barnen som sedan kommer att gå på förskolan. Ellen Lundström och Felicia Bjurhov är två av dem.
Ulf Bingsgård (M) tog första spadtaget tillsammans med barnen som sedan kommer att gå på förskolan. Ellen Lundström och Felicia Bjurhov är två av dem.Foto: 
Foto: 
Ellen Lundström och kompisarna njöt av varm korv med bröd efter allt grävande.
Ellen Lundström och kompisarna njöt av varm korv med bröd efter allt grävande.Foto: 

Nimab påbörjade arbetet med den nya förskolan i Skegrie redan i februari i år, men det var först på måndagen som det traditionella första spadtaget togs. Det var tio fyra- och femåringar från förskolan som tillsammans med kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) satte spadarna i marken.

– I vintras var det lite för mycket snö och när den sedan hade smält bort hade vi lersörja här. Men det kändes ändå viktigt att markera det här bygget med ett första spadtag, säger Ulf Bingsgård. Vi ser Skegrie som en tillväxtort och vill markera det från kommunens sida.

Annons

Barnen såg förvånade ut när deras grävande tutades igång av sirenerna från räddningstjänstens stora kranbil som dagen till ära fanns på plats. Men de fortsatte glatt att gräva långt efter att Ulf Bingsgård satt sin spade. Även förskolans personal blev glad över beskedet att barnen fick lov att ta med sig de små röda spadarna tillbaka.

När den nya förskolan är klar för inflyttning, den 1 februari nästa år, kommer det att vara första gången Skegries barn får gå i en egen, riktig byggnad som inte är en barack. Det blir också kommunens första lågenergihus.

– Energipriserna blir dyrare och dyrare för varje år som går. Här har vi byggt för att kunna minimera energikostnaderna, säger Henrik Alkevall på fastighetsförvaltningen.

Han berättar att en energikonsult varit med och planerat huset. Det handlar bland annat om att välja rätt sorts isolering. Energiförbrukningen i byggnaden beräknas bli 65 kWh per kvadratmeter och år – Boverkets krav för nybyggnationer är max 120 kwH.

Förskolan kommer att rymma sex avdelningar och ett tillagningskök där det varje dag kommer att lagas 300 portioner mat, varav 180 till andra förskolor i närheten.

– Det är roligt att vi kommer att få vara fristående, bara förskolebarnen på ett och samma ställe. Idag går vissa barn i skolans lokaler och det blir alldeles för stor åldersskillnad på de yngsta och de äldsta där, säger barnskötare Letka Cvetkoviska.

Martin Strandberg
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons