Annons
Nyheter

En kvinna i husets tjänst

– Män är generellt mer benägna att ta risker än kvinnor. Jag tror det är därför vi är så få kvinnor i den här branschen, säger Petra Brüggemann.
Bara en knapp handfull kvinnor i hela Sverige är godkända besiktningsmän enligt Sveriges byggingenjörers regler. Petra Brüggemann från Skegrie är en av dem.
Nyheter • Publicerad 24 april 2010
Att vara social och vilja hjälpa andra är viktiga egenskaper för en besiktningsman, tycker Petra Brüggemann som trivs med sitt omväxlande jobb. "Jag älskar att vara på nya ställen varje dag. Det känns som semester när jag åker och besiktigar ett litet gulligt hus i Sandhammaren, och kan ta en fika vid stranden efteråt".
Att vara social och vilja hjälpa andra är viktiga egenskaper för en besiktningsman, tycker Petra Brüggemann som trivs med sitt omväxlande jobb. "Jag älskar att vara på nya ställen varje dag. Det känns som semester när jag åker och besiktigar ett litet gulligt hus i Sandhammaren, och kan ta en fika vid stranden efteråt".Foto: 
Byggnadsritningarna över huset är bra att ha som underlag vid besiktningen.
Byggnadsritningarna över huset är bra att ha som underlag vid besiktningen.Foto: 
Foto: 
Protokoll, penna, uppmärksamma ögon och en skarp näsa är viktiga hjälpmedel för en besiktningsman. Jorma Kairalas källare klarar sig väl i besiktningen, Petra Brüggemann upptäcker inga skador längst ner i huset.
Protokoll, penna, uppmärksamma ögon och en skarp näsa är viktiga hjälpmedel för en besiktningsman. Jorma Kairalas källare klarar sig väl i besiktningen, Petra Brüggemann upptäcker inga skador längst ner i huset.Foto: 

SKEGRIE. – Kvinnor har i regel svårare för höga höjder, trånga utrymmen, råttor och andra skadedjur. Jag tror att kvinnor har en större benägenhet att göra trygga saker, och jag tror också att det är därför som färre kvinnor är egna företagare. Men jag har alltid varit en pojkflicka, säger hon.

Hon har satt sig vid köksbordet hemma hos Charlotte Mårtensson och Jorma Kairala i Skegrie. Paret planerar att sälja sin villa på Solängen och har tagit dit Petra Brüggemann för att göra en förbesiktning på huset. De vill veta att allting är okej innan de lägger upp huset för försäljning.

Annons

Petra Brüggemann förklarar hur besiktningen går till, att hon gör en okulär byggnadsteknisk inspektion av huset, men att det inte ingår i hennes uppdrag att kolla till exempel el och vvs grundligt.

– Men jag kollar så att inget ser konstigt ut som man bör gå vidare med. Likadant om säljaren gjort ett hemmabygge som är en riskonstruktion. Det kan vara bra och rätt gjort ändå, och då brukar jag berätta det. Det ingår egentligen inte i mina arbetsuppgifter, men om man bara gör sitt jobb så gör man oftast inget bra jobb.

Petra Brüggemann har ända sedan hon var liten varit intresserad av gamla hus. Hon kommer ihåg när hon reste i pappas hemland Tyskland som liten, och åkte igenom de gamla hansastäderna.

– Det jag kommer ihåg från de resorna är husen. Fasaderna, detaljerna och lukterna. Det var det som fastnade.

Efter ingenjörsstudier på universitet i Lund började hon rita ventilationsutrustning till industrin. Jobbet var stressigt och när hennes son dessutom drabbades av sjukdom blev stressen för mycket och hon blev själv sjuk. Sjukdomen fick till slut följden att hon blev uppsagd.

- Det blev en tid för reflektion. Jag konsulterade mig själv och kom fram till att jag ska jobba med hus. Jag har läst arkitektur med inriktning på ombyggnad och restaurering av gamla hus. Och så älskar jag ju hus, och tycker om att arbeta med lösningar. I det här jobbet får jag luska en hel del.

Besiktningen hos Skegriefamiljen börjar, som alltid, på vinden. Petra Brüggemann viker upp sin hopfällbara stege och tar sig upp genom luckan till vinden. En ficklampa leder henne rätt i mörkret på vinden där takstolarna inspekteras grundligt. På vinden kollar hon efter mögel, bakterier och röta och att det finns tillräckligt med luftspalt.

– I Skåne är luften mycket fuktig och då är det lätt att det kommer ytmögel, berättar Petra Brüggemannn och klättrar ner från stegen igen.

I köket kollar hon så att inga rör står och läcker, vilket ofta är en källa till fuktproblem. Att fläkten funkar och att spisluckan är barnsäker går också under Petra Brüggemanns lupp.

Noggrannhet är a och o i besiktningsyrket menar Petra Brüggemann. Både vad gäller at uppdatera sig själv om nya lagar och regler, men kanske särskilt vid besiktningen när man är ute på plats hos kunder.

Annons

– Om man gör ett vårdlöst arbete så blir man inte gammal i den här branschen, säger hon.

Efter att hon startade sitt företag för två år sedan har det gått stadigt uppåt, tycker hon. Men de första månaderna var sega, och Petra Brüggemann medger att hon tvivlade lite.

– I början är det ingen som vet vem man är och det tog någon månad innan det kom igång. Men om man har en tro på det man gör, gör så gott man kan och är på rätt plats så går det. Och om det inte går så har man i alla fall försökt.

Petra Brüggemann vill inte tro att det är svårare för kvinnor att slå igenom i besiktningsbranschen, som nästan uteslutande består av män. Hon tror till och med att det kan vara en fördel.

– En kvinna ringde och ville ha mig till sin besiktning just för att jag är kvinna. Hon trodde att vi pratar samma språk. Och det är viktigt att välja någon man känner gemenskap med. Mitt utländska efternamn gör också att jag får många uppdrag av invandrare.

Badrummet är det utrymme i ett hus där en av de största riskerna för fukt finns. Under besiktningen i Skegriehuset kollar Petra Brüggemannn badrummet med en fuktindikator, kollar golvbrunnen så att det finns en klämring och att brunnsmanschetten går ner under klämringen.

– Badrum ska man vara extra uppmärksam på. Är det plastmatta ska man kolla efter lösa skarvar och att klämringen sitter fast som den ska.

När besiktningen når källaren måste sinnena vara på topp. Här är näsan Petra Brüggemanns bästa vän, ifall det luktar muggig sommarstugelukt så bör man vara på sin vakt. Och där kan man som lekman också klara sig långt.

– En känsla av att allting inte är som det ska man inte förkasta. Alla människor är i hus varje dag och vi har en referensram över hur hus ska vara. Om något inte känns bra så ligger det oftast lite sanning i det.

Det är aldrig roligt att meddela när man upptäcker allvarliga fel i ett hus. Och det kan bli ganska pinsamt ifall fastighetsägaren själv gjort en tillbyggnad eller liknande som är behäftad med stora fel.

Annons

Det är en av de mindre roliga delarna av yrket, tycker Petra Brüggemann, men det är också en av få baksidor. En annan är allt pappersarbete.

- Jag älskar att vara på nya ställen varje dag. Det känns som semester när jag åker och besiktigar ett litet gulligt hus i Sandhammaren, och kan ta en fika vid stranden efteråt.

Det är roligast att besiktiga gamla hus, tycker hon. Ju längre historia ett hus har desto bättre. Men själv bor hon i ett alldeles nytt hus i Skegrie, som hon och hennes man lät bygga 2004.

– Jag får rota i andras gamla hus, det räcker för mig.

Martin Strandberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons