unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Skapa förutsättningarna för en psykiatri som fungerar på riktigt

Personalen inom psykiatrin i Region Skåne går på knäna. I Trelleborg larmar medarbetarna på barn- och ungdomspsykiatrin att de inte längre kan tillgodose patienternas behov av vård. Barn och unga med depression och ångest kan få vänta i mer än ett och ett halvt år på behandling.
Skribenterna har reagerat på att medarbetarna på barn- och ungdomspsykiatrin i Trelleborg larmar om att de inte längre kan tillgodose patienternas behov av vård.
Skribenterna har reagerat på att medarbetarna på barn- och ungdomspsykiatrin i Trelleborg larmar om att de inte längre kan tillgodose patienternas behov av vård.
Foto: Nilla Olsson
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I en artikel i Trelleborgs Allehanda (den 27 juni) svarar regionrådet Per Einarsson (KD) på personalens nödrop med att det ska skapas ett regionalt tillgänglighetsteam som ska hjälpa till med neuropsykiatriska utredningar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på trelleborgsallehanda.se, appen MinTA och e-tidning tis, tors, lör. 159 kr per månad!

Det är en bra satsning som även Miljöpartiet står bakom, men det Alliansen inte berättar är att de samtidigt sparar 100 miljoner kronor på psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden i Region Skåne. Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna har i den budget de klubbat för 2020 valt att fördubbla effektiviseringskravet på psykiatrin och alla andra nämnder och samtidigt helt ta bort den extra ersättning som verksamheterna får för att befolkningen växer och blir äldre.

Det är 100 miljoner kronor som riskerar att få köerna att växa och väntetiderna att bli ännu längre. Stressen bland medarbetarna kommer öka och trycket bli ännu högre.

I ett brev till regionstyrelsens ordförande slår personalen på BUP i Trelleborg larm om att de tvingas medicinera barn i allt yngre åldrar med antidepressiva mediciner, trots att forskningen talar emot, för att alternativet att inte göra någonting i väntan på samtalsterapi är ännu värre.

Det gör ont på riktigt att läsa. Det är ett svek mot de här barnen som borde få alla politiker – oavsett partifärg – att lägga stridsyxan åt sidan och tillsammans skapa förutsättningarna för en psykiatri som fungerar på riktigt.

Men tyvärr är det inte vad vi hör från Alliansstyret. Vi i Miljöpartiet har gång på gång påpekat det orimliga i att höja effektiviseringskraven och lägga dolda besparingar på en verksamhet som redan går på knäna. Svaret vi fått från alliansstyret är att vården ska ske billigare och smartare.

Billigare – ja, det är faktiskt vad Alliansen svarade oss.

Var det något som Per Einarsson berättade för personalen när han var på besök på BUP i Trelleborg?

Miljöpartiet presenterade i vårt budgetförslag en rad satsningar för att motverka den psykiska ohälsan. 32 miljoner kronor mer till barn- och ungdomspsykiatrin. Extra resurser till ungdomsmottagningarna. Ett stärkt samarbete mellan Region Skåne och elevhälsan. Krav på minst en psykolog på varje vårdcentral. Fler unga vuxna-mottagningar. Bland annat.

Det är satsningar som skulle ge psykiatrin förutsättningar för att på allvar vända utvecklingen. Men tyvärr sa Alliansen nej till det. Priset betalas av alla barn och föräldrar som tvingas vänta vecka efter vecka, månad efter månad, utan att få hjälp.

Mätta Ivarsson

gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne

Fredrik Hanell (MP)

ledamot i psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden och regionfullmäktige

Läs mer

Mattias får sjunga vidare i Idol

Idol

Mattias får sjunga vidare i Idol

Uppträdde från hotellrummet i annorlunda fredagsfinal.

Mattias Lundvall: ”TV4 borde ställt in fredagsfinalen”

Idol

Mattias Lundvall: ”TV4 borde ställt in fredagsfinalen”

”Det är nog ingen som får fredagsfeeling av den här hoprafsade produktionen.”

Arriva vill ”hyvla” bland anställda på Pågatågen

Skånetrafiken

Arriva vill ”hyvla” bland anställda på Pågatågen

”Säger man nej kan man bli uppsagd” hävdar facket.

Ystads tingsrätt.

Trelleborg

Misshandel: Slog sin före detta i en och en halv timme

Man döms till fängelse för att ha misshandlat sin före detta sambo

Deras lamm har fått toppbetyg – nu ska det auktioneras bort

Trelleborg

Deras lamm har fått toppbetyg – nu ska det auktioneras bort

Åker till baggauktionen på Gotland där bara de bästa djuren hamnar.

Idol gör om hela fredagsfinalen – flera deltagare smittade

Coronasmitta i Idol

Idol gör om hela fredagsfinalen – flera deltagare smittade

Kvällens uppträdanden spelas in på hotellrummen.